Search
Close this search box.

Najava edukacijskog programa „Akademija za ravnatelje_ice“

Podijeli

Nakon više od 27 godina svoga djelovanja Forum za slobodu odgoja će početkom 2020. godine po prvi puta organizirati edukacijski program namijenjen isključivo ravnateljicama i ravnateljima pod nazivom „Akademija za ravnatelje_ice“.

Akademija će se održati u sklopu projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ kojeg provodi Forum za slobodu odgoja u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Rijekom, Centrom za mirovne studije, gongom i švicarskom organizacijom „verein munterwegs“. Projekt je financiran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

S obzirom na to da će se Akademija održavati u sklopu gore navedenog projekta, sudjelovanje u Akademiji će biti otvoreno samo ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije te osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka. Poziv za sudjelovanje u Akademiji će biti objavljen tijekom listopada, a 20 polaznika će biti odabrano do sredine prosinca ove godine, a sama Akademija će održavati u razdoblju od siječnja do lipnja 2020. godine. Za izabrane polaznice i polaznike sudjelovanje će biti besplatno.

Program Akademije provodit će se kroz pet modula (susreta), a razvijen je na temelju nalaza iz međunarodnog istraživanja TALIS 2019., studije „Poboljšanje kvalitete sustava stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika“ iz 2013. godine, različitih domaćih studija kao i dugogodišnjeg iskustva Foruma za slobodu odgoja u provedbi programa stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika.

Polaznice i polaznici će se kroz predavanja, radionice i praktični rad baviti temama obrazovnog liderstva, strateškog razmišljanja i planiranja u obrazovanju, razvijanjem kurikulumske kulture i uloge ravnatelja u tom procesu, razvoja i provedbe projekata, odnosa i uloge škole u lokalnoj zajednici i sl. U radu Akademije sudjelovat će istaknute i istaknuti znanstvenice i znanstvenici, stručnjakinje i stručnjaci kao i stručnjakinje i stručnjaci Foruma za slobodu odgoja.

Na kraju, pozivamo ravnateljice i ravnatelje Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke da prate naše objave na mrežnim stranicama i društvenim mrežama te da se tijekom listopada prijave za sudjelovanje za prvu generaciju Akademije za ravnatelje_ice.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.