Najava edukacijskog programa „Akademija za ravnatelje_ice“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nakon više od 27 godina svoga djelovanja Forum za slobodu odgoja će početkom 2020. godine po prvi puta organizirati edukacijski program namijenjen isključivo ravnateljicama i ravnateljima pod nazivom „Akademija za ravnatelje_ice“.

Akademija će se održati u sklopu projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ kojeg provodi Forum za slobodu odgoja u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Rijekom, Centrom za mirovne studije, gongom i švicarskom organizacijom „verein munterwegs“. Projekt je financiran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

S obzirom na to da će se Akademija održavati u sklopu gore navedenog projekta, sudjelovanje u Akademiji će biti otvoreno samo ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije te osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka. Poziv za sudjelovanje u Akademiji će biti objavljen tijekom listopada, a 20 polaznika će biti odabrano do sredine prosinca ove godine, a sama Akademija će održavati u razdoblju od siječnja do lipnja 2020. godine. Za izabrane polaznice i polaznike sudjelovanje će biti besplatno.

Program Akademije provodit će se kroz pet modula (susreta), a razvijen je na temelju nalaza iz međunarodnog istraživanja TALIS 2019., studije „Poboljšanje kvalitete sustava stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika“ iz 2013. godine, različitih domaćih studija kao i dugogodišnjeg iskustva Foruma za slobodu odgoja u provedbi programa stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika.

Polaznice i polaznici će se kroz predavanja, radionice i praktični rad baviti temama obrazovnog liderstva, strateškog razmišljanja i planiranja u obrazovanju, razvijanjem kurikulumske kulture i uloge ravnatelja u tom procesu, razvoja i provedbe projekata, odnosa i uloge škole u lokalnoj zajednici i sl. U radu Akademije sudjelovat će istaknute i istaknuti znanstvenice i znanstvenici, stručnjakinje i stručnjaci kao i stručnjakinje i stručnjaci Foruma za slobodu odgoja.

Na kraju, pozivamo ravnateljice i ravnatelje Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke da prate naše objave na mrežnim stranicama i društvenim mrežama te da se tijekom listopada prijave za sudjelovanje za prvu generaciju Akademije za ravnatelje_ice.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.