Search
Close this search box.

Nastavni materijali o izborima za Europski parlament

Podijeli

Građanke i građani Republike Hrvatske će ove godine po četvrti put pridružiti se građankama i građanima Europske unije u izborima za zastupnice i zastupnike u Europskom parlamentu. Kao i svi drugi izbori, ovi izbori su dio super izborne godine. Vrlo je važno da se i ovim izborima posveti dužna pažnja u školama kako bi se učenike upoznalo o važnosti izbora za demokraciju ili da se učenicima koji će moći glasati daju kvalitetne i vjerodostojne informacije te ih se potakne na glasanje.

Forum za slobodu odgoja se od sredine 2000-ih bavi edukacijom o Europskoj uniji i ima kvalitetnu zbirku materijala za odgojno-obrazovne radnice i radnike na koju bismo sada skrenuli pažnju, a koji mogu pomoći u oblikovanju nastavnih aktivnosti o Europskoj uniji i izborima za Europski parlament.

Sljedeće publikacije sadrže prijedloge nastavnih jedinica:

Drugi materijali vezani za Europsku uniju:

  • Dostupni su e-moduli na hrvatskom jeziku koji se mogu koristiti kao samostalne lekcije.
  • Na ovoj poveznici možete naći druge materijale koji vam mogu pomoći u organiziranju različitih nastavnih aktivnosti vezanih za Europsku uniju.

Za upoznavanje s Europskom unijom, korisne mogu biti i dvije publikacije koje jednostavnim jezikom objašnjavaju temelje Europske unije:

Jedna od važnijih tema o kojoj se trenutno govori u Europskoj uniji je važnost medijske pismenosti. Sljedeća publikacija može vam pomoći u planiranju aktivnosti koje su vezane za jačanje medijske pismenosti s naglašenom europskom dimenzijom:

Podsjećamo kako se tema izbora za Europski parlament može provesti u sklopu nastavnih predmeta Povijesti, Geografije, Hrvatskog jezika, Politike i gospodarstva, stranih jezika, te u sklopu aktivnosti vezanih uz međupredmetnu temu „Građanski odgoj i obrazovanje“.


Vrijedno je ponoviti kako smo u sklopu ovogodišnjih aktivnosti „Pripremi se za izbore!“ objavili i e-lekciju „Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru“.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.