Nova publikacija: Građanski odgoj i obrazovanje za vrijeme epidemije: lekcije i preporuke

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kako i zašto je važno poučavati građanski odgoj i obrazovanje u kriznim vremenima, poput epidemije COVID-19?

Forum za slobodu odgoja svoje je odgovore dobio upravo od onih koji vlastitim naporima teme Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) unose u život škole kroz izvannastavnu aktivnost. Tijekom epidemije smo provodili projekt “Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja:ica i ravnatelja:ica u izgradnji održive i demokratske škole” u sklopu kojeg smo bili u kontaktu s provoditeljicama GOO-a u školama Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke.

S njima smo razmjenjivali informacije o izazovima poučavanja GOO-a u ovim izvanrednim vremenima te smo njihova razmišljanja prikupili tijekom susreta u Poreču u ožujku 2021. Kombinacijom iskustva te uvidima iz literature, u novoj publikaciji “Građanski odgoj i obrazovanje za vrijeme epidemije: lekcije i preporuke” donosimo lekcije i preporuke za budućnost poučavanja GOO-a u kriznim vremenima.

U posljednjih godinu dana živimo u epidemiji, preživjeli smo potrese te smo svi zajedno osvijestili koliko je važna briga za druge, solidarnost te međuovisnost svih u društvu za upravljanje kriznim situacijama u demokratskom društvu. Stoga je iz perspektive GOO-a poučavanje učenika o pravilima i funkcioniranju društva te važnosti kritičkog mišljenja nužna premisa za građansku budnost.

GOO je uz svoju zadaću da sprema i razvija mlade ljude u aktivne građane:ke, dobio dimenzije brige o mentalnom zdravlju, osobnom i socijalnom razvoju te pojačane svijesti o važnosti društva i ljudskih prava. Sve to, naše provoditeljice ističu kao ključne sastavnice, nužne za uključivanje u poučavanje GOO-a. Istaknule su da je epidemija pružila izuzetnu priliku povezati nastavu GOO-a sa stvarnim životom te naglasila važnost da učenici kritički promišljaju, postavljaju pitanja i prate svoju okolinu.

Nastava GOO-a ne smije se odvijati u vakuumu, ono što se događa oko nas, mora biti uključeno u nastavu.

Novi izazovi u poučavanju „kod kuće“, odgojno-obrazovni sustav je preko noći transformirao i uveo u digitalnu eru koja je pokazala svoje prednosti i mane virtualnog poučavanja. Za detaljniji uvid u ono što smo iskusili, primijenili i naučili, preuzmite našu publikaciju i prosudite sami o sve većoj važnosti i potrebi za građanskim odgojem i obrazovanjem u našim školama.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.