Objavljena zbirka nastavnih priprema uz priručnik “Učenik građanin”

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Prošlo je već više od pet godina od uvođenja riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Bio je to prvi pomak da se građanske i društvene kompetencije prepoznaju na lokalnoj razini i uvedu u školski program. Ovaj model je zaživio i u drugim lokalnim zajednicama koje su prepoznale važnost GOO-a za svoju zajednicu.

Vrijedne učiteljice gradile su vlastito znanje i koristile lekcije iz priručnika Učenik građanin za 5. i 6. razred osnovne škole te su u ovih nekoliko godina stekle mnoštvo iskustva. Prilagođavale su i mijenjale nastavne aktivnosti te pratile potrebe i želje učenika i učenica. Iz toga su nastale nastavne pripreme prikupljene od riječkih učiteljica kao pokazatelj njihove kreativnosti i truda, no ujedno i kao dodatna inspiracija svim učiteljima i učiteljicama koji provode GOO ili trebaju poticaj za rad s učenicima.

Priijedlozi tih nastavnih aktivnosti objavljene su u publikaciji “Učenik građanin: zbirka prijedloga nastavnih priprema uz priručnik za Građanski odgoj i obrazovanje”.

Ova publikacija nastavnih priprema je također i poziv da se u hrvatskom obrazovnom sustavu konačno krene sa sustavnim i kvalitetnim poučavanje bitnih tema Građanskog odgoja i obrazovanja jer ako želimo biti demokratsko društvo, onda budućim generacijama treba pružiti vrijeme i prostor da razviju stavove, usvoje vrijednosti, nauče znanja i steknu vještine koje su potrebne za život u takvom društvu.

Ukoliko želite inspirirati sami sebe, svoje kolege:ice, škole i druge znatiželjnike, preuzmite našu zbirku u PDF izdanju!


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.