Search
Close this search box.

Objavljena zbirka nastavnih priprema uz priručnik “Učenik građanin”

Podijeli

Prošlo je već više od pet godina od uvođenja riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Bio je to prvi pomak da se građanske i društvene kompetencije prepoznaju na lokalnoj razini i uvedu u školski program. Ovaj model je zaživio i u drugim lokalnim zajednicama koje su prepoznale važnost GOO-a za svoju zajednicu.

Vrijedne učiteljice gradile su vlastito znanje i koristile lekcije iz priručnika Učenik građanin za 5. i 6. razred osnovne škole te su u ovih nekoliko godina stekle mnoštvo iskustva. Prilagođavale su i mijenjale nastavne aktivnosti te pratile potrebe i želje učenika i učenica. Iz toga su nastale nastavne pripreme prikupljene od riječkih učiteljica kao pokazatelj njihove kreativnosti i truda, no ujedno i kao dodatna inspiracija svim učiteljima i učiteljicama koji provode GOO ili trebaju poticaj za rad s učenicima.

Priijedlozi tih nastavnih aktivnosti objavljene su u publikaciji “Učenik građanin: zbirka prijedloga nastavnih priprema uz priručnik za Građanski odgoj i obrazovanje”.

Ova publikacija nastavnih priprema je također i poziv da se u hrvatskom obrazovnom sustavu konačno krene sa sustavnim i kvalitetnim poučavanje bitnih tema Građanskog odgoja i obrazovanja jer ako želimo biti demokratsko društvo, onda budućim generacijama treba pružiti vrijeme i prostor da razviju stavove, usvoje vrijednosti, nauče znanja i steknu vještine koje su potrebne za život u takvom društvu.

Ukoliko želite inspirirati sami sebe, svoje kolege:ice, škole i druge znatiželjnike, preuzmite našu zbirku u PDF izdanju!


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.