Za kraj školske godine objavljujemo novu publikacija „Roditeljski kutak: suradnja roditelja i škole“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Suradnja roditelja i škole je jedan od najznačajnijih čimbenika uspješnog i sretnog školovanja svakog djeteta. Upravo s tom mišlju Forum za slobodu odgoja objavljuje tekstove uvaženih hrvatskih stručnjakinja iz područja obrazovanja koje daju pregled šest tema ključnih za bolju suradnju roditelja i škole. Ti tekstovi se sada nalaze u našoj novoj publikaciji „Roditeljski kutak: suradnja roditelja i škole“. Publikaciju možete preuzeti ovdje.

Margareta Gregurović s Instituta za migracije i narodnosti tako piše o najvećem svjetskom istraživanju u području obrazovanja, PISA istraživanje, i što ono kaže o vezi obiteljskog okruženja i učeničkih obrazovnih rezultata. 

Zrinka Ristić Dedić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu piše o privatnim instrukcijama i situacijama kada škola i obitelj nisu dovoljni kako bi se osigurali kvalitetni obrazovni rezultati. Potom daje osvrt na to što istraživanja kažu “trendu sve većeg uključivanja djece u organizirane (izvanškolske) aktivnosti, dok se nestrukturirano provođenje slobodnog vremena tretira kao potencijalno opasna situacija, ili barem kao gubljenje vremena i luksuz koji djeci više ne možemo priuštiti”. Ista autorica daje pregled istraživanja o roditeljskim aspiracijama te kako one mogu utjecati na ponašanja djeteta vezana uz školu te na djetetova obrazovna postignuća. 

Dubravka Miljković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na temelju istraživanja i svog profesionalnog iskustva, piše o tome zašto najčešće dolazi do sukoba na relaciji roditelj-učitelj te daje konkretne prijedloge što mogu učiniti učitelji, a što roditelji kako bi odnos bio na uzajamna komunikacija bila što bolja. Na kraju, Zrinka Ristić Dedić podsjeća na to kako brojna istraživanja ukazuju na važnost uključenosti roditelja u obrazovanje djece te daje prijedloge učinkovitih načina uključivanja roditelja u život škole. Nadamo se kako će ovi tekstovi i prijedlozi biti od koristi roditeljima i učiteljima u zajedničkim naporima izgradnje sretnije škole za sve učenike.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.