Novi projekt: „Učimo ih za njihovu budućnost”

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dana 30. ožujka 2019. započeli smo s provedbom našeg novog projekta „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole” koji će se provoditi uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi doprinijeti ostvarenju tog cilja izgradnjom kapaciteta i razvijanjem kompetencija nastavnika i ravnatelja s ciljem davanja doprinosa kvalitetnom obrazovanju i ulaganja u lokalnu zajednicu.

Suradnjom triju hrvatskih organizacija (Foruma za slobodu odgoja, Centra za mirovne studije i GONG-a), jedne švicarske organizacije (Verein MUNTERwegs) i dviju jedinica lokalne i regionalne samouprave (Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke) provest će se nekoliko obrazovnih programa kao podrška i osnaživanje učitelja/ica i ravnatelja/ica u izgradnji održive i demokratske škole u kojoj učenici razvijaju društvene i građanske kompetencije i daju svoj doprinos lokalnoj zajednici.

Projekt će također podržati postojeće inicijative lokalnih i regionalnih samouprava u području uvođenja i provođenja građanskog odgoja i obrazovanja.

Navedeno je planirano realizirati sljedećim aktivnostima:

Provest će se sedam edukacija za 20 učitelja/ica Krapinsko-zagorske županije koje će provesti stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja, GONG-a i Centra za mirovne studije (lipanj 2019. – siječanj 2020.). Održat će se sljedeće edukacije: Obrazovanje protiv korupcije, Volontiranje u radu s djecom i mladima, Osnovni seminar medijacije, Uvod u ljudska prava, Participativna metodika, Politička pismenost i Medijska pismenost.

Zatim će se održati tri dodatna seminara, prilagođena potrebama učitelja/ica detektiranim na temelju istraživanja provedenog među sudionicima prve aktivnosti, za 20 sudionika/ca iz Krapinsko-zagorske županije i 20 sudionika/ca iz Grada Rijeke.

Za izabranu skupinu učitelja/ica održat će se petodnevni mentorski trening i studijsko putovanje u Švicarsku. Učitelji/ce će biti izabrani na temelju prethodno definiranih kriterija te postati mentori drugim kolegama u području uvođenja i provođenja građanskog odgoja i obrazovanja.

Na kraju, šestomjesečna Akademija za ravnatelje/ice okupit će 20 ravnatelja/ica osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke s ciljem osnaživanja za izgradnju održive i demokratske škole te s ciljem izrade školskog razvojnog plana.

Pozivamo vas da pratite naše mrežne stranice i Facebook stranicu o vijestima s projekta te da, ako možete, sudjelujete u aktivnostima projekta.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole”provodi se od travnja 2019. do studenog 2020. godine uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Forum za slobodu odgoja, a partneri na projektu su Krapinsko-zagorska županija, Grad Rijeka, Centar za mirovne studije, GONG i Verein MUNTERwegs.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.