Search
Close this search box.

O obrazovanju izbjeglica

Podijeli

U Njemačkom gradu Essenu je 19. i 20. travnja 2016. godine održana konferencija o poboljšanju obrazovanja novopridošlih izbjeglica u Europi. Konferenciju je organzirala Njemačka nacionalna agencija BiBB na kojoj se okupilo 295 sudionika iz 24 europske zemlje.

Predstavnici Njemačkog ministarstva obrazovanja kao i predstavnici odjela za obrazovanje u Europskoj komisiji su sudionicima konferencije naglasili važnost obrazovanja za uključivanje izbjeglica. Posebno su bila zanimljiva i potresna izbjeglička iskustva sirijske novinarke i autorice Rashe Abbas koja je opisala svoj izbjeglički put i uklapanje u novu sredinu. Finski dizajner i pisac Valle Tietavainen je obilazio kampove u kojima su živjeli neregistrirane izbjeglice u Europi. Opisao je njihove životne uvjete i rad u španjolskim plastenicima iz kojih se hrana i ostali prehrambeni proizvodi dopremaju u supermarkete diljem Europe.

Ovakve priče i iskustva su sudionicima konferencije otvorili novu perspektivu o izbjegličkoj situaciji, a u nastavku konferencije sudionici su u nekoliko tematskih radionica raspravljali o temi različitosti, vrednovanju različitih vrsta obrazovanja, olakšavanju zapošljavanja migranata, izazovima u strukovnom obrazovanju i općem obrazovanju, principima jezične integracije, identitetu te građanskom obrazovanju i građanstvu.

Posljednji dan konferencije je bio posvećen donošenju preporuka i zaključaka o daljnjem smjeru obrazovanja i uključivanja novopridošlih izbjeglica. Između ostaloga, konferencija je bila posvećena umrežavanju organizacija iz različitih dijelova Europe kako bi zaživio interdisciplinaran pristup ovoj temi. Cijeli je događaj bio organiziran u Zollvereinu, industrijskom kompleksu koji je u prvoj polovici 20. stoljeća bio najveći svjetski rudnik ugljena, a danas je renoviran i postao UNESCO-ova kulturna svjetska baština te služi kao simbol održivosti i uspjeha koji se postiže pametnom suradnjom i zajedničkim ulaganjem.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.