Search
Close this search box.

Objavljen vodič za ravnatelje i ravnateljice – Priručnik za izgradnju demokratske škole kroz kreativno obrazovanje

Podijeli

Na samom kraju projekta CANDIICE: kreativni pristupi u poučavanja građanskog odgoja i obrazovanja objavljujemo priručnik namijenjen ravnateljima i ravnateljicama koji žele izgraditi demokratsku školu koja će odgovarati na potrebe djece i mladih koji odrastaju u transformativnom društvu. Projekt CANDIICE polazi od tvrdnje da obrazovanje ima jedinstvenu i važnu odgovornost za budućnost svake demokracije.

U priručniku pod nazivom „Building better democracy through creative education: GUIDANCE FOR EDUCATION LEADERS AND INNOVATORS predlažemo načine na koje ravnatelji i ravnateljice mogu utjecati da njihova škola bude škola u kojoj se njeguje demokratsko, transformativno i distributivno školsko vođenje. Glavni cilj ovakvog školskog vođenja je razvoj školske kulture koja se temelji na demokratskim vrijednostima i praksi te stvara okruženje za učenje u kojem učenici i učitelji razvijaju vještine potrebne da postanu aktivni građani u svojim zajednicama.

U ovom priručniku pronaći ćete teorijske podloge, praktične kreativne alate i primjere dobre prakse koji vama kao ravnateljima i ravnateljicama mogu poslužiti u svakodnevnom radu na izgradnji škole koja sluša glas učenika, kvalitetno surađuje s roditeljima i zajednicom te njeguje dobre međuljudske odnose svih dionika na razini škole.

Jedna od urednica publikacije i autorica tekstova  je i kolegica Eli Pijaca Plavšić dok je kolegica Višnja Pavlović jedna od autorica tekstova upravo o važnosti glasa učenika i dječje participacije. Kao primjer dobre prakse u razumijevanju glasa učenika istaknut je i projekt „Reformatori“ OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba. Na tekstovima su radili i kolegice i kolege iz partnerskih organizacija na ovom međunarodnom projektu.

Publikacija je na engleskom jeziku.

Vaša povratna informacija nam je jako važna te vas molimo da nam kažete kako vam se svidio ovaj priručnik. Vašu povratnu informaciju možete upisati OVDJE (vašu povratnu informaciju možete upisati i na hrvatskom jeziku).

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.