Search
Close this search box.

Sretan vam Međunarodni dan tolerancije! Ovo su nagrađeni radovi natječaja ”Oboji svijet 2022.”

Podijeli

Cijenjeni svijete, obraćaju ti se idealisti koji će jednog dana postati realisti!

Dvanaestu godinu zaredom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije kreativnim natječajem Oboji svijet. Natječaj je namijenjen učenicama i učenicima diljem Hrvatske s ciljem promišljanja i djelovanja u promociji tolerancije, prihvaćanja različitosti, nenasilne komunikacije, mirnog rješavanja sukoba te aktivnog sudjelovanja u školi i zajednici. Uz podršku Grada Zagreba, najužem odabiru radova dodjeljuju se i nagrade.

Ove godine gotovo 1000 učenika i učenica, uz mentorstvo 219 učiteljica i učitelja, sudjelovalo je u užem krugu natječaja s 245 umjetničkih radova: video filmova, stripova, fotografija, likovnih radova, autorskih pjesama, priča i pjesama, školskih projekata. Sve uključene škole najprije su organizirale školski Oboji svijet natječaj, a njihove školske Oboji svijet komisije odabrale su i proslijedile nam do tri najbolja učenička rada. 

Ovogodišnji Oboji svijet* natječaj postavio je pitanja: 

  • koliko smo strpljivi, tolerantni i imamo li poštovanja jedni prema drugima?
  • što je sve potrebno kako bismo se bolje razumjeli (sebe i jedni druge)?
  • kako svi možemo pomoći da se drugi osjećaju prihvaćeno – posebice veliki broj novopridošlih učenika i učenica iz Ukrajine?
  • što znači biti drugačiji i jesmo li svi na neki način drugačiji?


Djeca i mladi svojim radovima pokazali su nam da primjećuju kako se razlike među nama produbljuju, kako je sve više vršnjačkog nasilja i neprihvaćanja, često su usamljeni i neshvaćeni, a pokazali su nam kako su trenutna ratna zbivanja ostavila trag i na njihove svakodnevice i promišljanja. Istovremeno, njihovi su radovi puni optimizma i nade u bolju budućnost, ideja i poruka kojima žele ohrabriti druge:

Usudi se razumjeti, pošalji osmijeh, pozovi me u društvo, budi podrška, oboji svijet!,

Dajmo djeci da budu djeca!,

Cijenjeni svijete, obraćaju ti se idealisti koji će jednog dana postati realisti.,

Svatko od nas jedan je dio koji u svim svojim različitostima čini posebnu cjelinu,

No što smo mislili da treba drugima, zapravo je ono što treba i nama, a to je prije svega ljubaznost, kvalitetna i iskrena komunikacija, pomoć u teškim trenucima, zagrljaj, posvećivanje pažnje kroz iskren osmijeh i aktivno slušanje.


Upravo su ta djeca i mladi, unatoč svim strahovima, brigama, neizvjesnostima koje su podijelili s nama, velika inspiracija i snaga jer usprkos svim izazovima još uvijek ovaj svijet vide kao jedno predivno mjesto te nude pregršt ideja kako da ga svi učinimo šarenijim i sretnijim, kako sebi tako i drugima, svaki dan iznova. Opet su nas pustili u svoj svijet, dali nam da zavirimo u njihove misli te nam pokazali kako se boriti za bolje sutra, za sretnije djetinjstvo, za pravednije društvo

Ove je godine komisija koja se sastojala od FSO Oboji svijet tima, komisije Ureda pravobraniteljice za djecu te Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, imala vrlo težak zadatak u odabiru najboljih od najboljih radova. Vodili su se kriterijima inovativnosti, društvene angažiranosti, kreativnosti, dobi učenika i učenica te temama natječaja. Komisija je odabrala za nagrade 25 radova koje možete pogledati u nastavku, no važno je napomenuti da je svaki od 245 radova vrijedan pažnje, dojmljiv i šalje važnu poruku.

Ovim putem čestitamo svim učenicama i učenicima te njihovim mentoricama i mentorima na sudjelovanju i doprinosu ovoj važnoj temi

Želimo i vama povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana tolerancije da u ovom izazovnom svijetu prigrlite različitosti, učite jedni od drugih, gledate na međusobne razlike kao na bogatstvo, te u djeci i mladima s kojima radite nastavite crpiti snagu za sve izazove. Neka njihovi glasovi, ideje, misli, snovi… budu inspiracija i boja u vašem svijetu, kako danas tako i svaki dan! 


Ponosim se svojom generacijom Z i vjerujem da će biti pokretač velikih promjena i inovacija na ponos generacijama koje tek dolaze, ali i onih koje su svoj trag već ostavile. Budućnost je u našim rukama, promijenimo svijet na bolje s rukom u ruci i osmijehom na licu.”

Sara Kožul, OŠ J. Benešića Ilok,

 iz priče RAZLIČITI SMO!!!, Oboji svijet 2022.


Čestitamo svim nagrađenim radovima u kategorijama:


Oboji svijet djelom (kratki filmovi) 

LINIJA RAZUMIJEVANJA
Učenici Antonio Drobnjak, Jakov Kekelj, Noa Mihalić, Bruno Nježić, Dominik Pijaca, Adrian Vrenko, pod mentorstvom Barbare Crnčan
Industrijska strojarska škola, Zagreb
PORUKA RADA: Usudi se razumjeti, pošalji osmijeh, pozovi me u društvo, budi podrška, oboji svijet!

ŽIVI SVOJU BOJU
Učenice i učenici Josip Abaza, Filip Brajnov, Ema Lucija Ćudina, Tajra Kadrić, Sara Medić, pod mentorstvom Vilme Alfirevi i Anite Klarić
Srednja škola Ivana Lucića, Trogir
PORUKA RADA: Cijenjeni svijete, obraćaju ti se idealisti koji će jednog dana postati realisti.

OBOJI SVIJET 3. d
Učenice i učenici 3. d razreda, pod mentorstvom Maje Pintar
Osnovna škola Stenjevec, Zagreb
PORUKA RADA: Dobro je biti drugačiji! Svatko od nas jedan je dio koji u svim svojim različitostima čini posebnu cjelinu.

TOLERANCIJA
Učenica Dora Kosanović, pod mentorstvom Slavice Gojević
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
PORUKA RADA: Nije teško biti tolerantan, teže je biti ti.

MIR LJUBAV PRIJATELJSTVO
Učenice i učenici 2. a razreda, pod mentorstvom Lare Kuluz
Osnovna škola Stjepana Ivičevića, Makarska
PORUKA RADA: Mir ljubav prijateljstvo svima


Oboji svijet Školski projekt 

E-PRIRUČNIK ZA PRIJATELJSTVO
Učenice i učenici 1. e razreda, pod mentorstvom Mateje Pernar Grđan i koordinatorice Jelene Cvrlje
Osnovna škola Ante Kovačića, Zagreb 
PORUKA RADA: Priručnik koji pomaže pronaći i zadržati prijatelje

ČUDNOVATI STROJ ZA ODLJUĆIVANJE
Učenice i učenici 2. i razreda, pod mentorstvom Ljiljane Marinjak
Osnovna škola Ladimirevci, Područna škola Ivanovci, Ivanovci
PORUKA RADA: Svi se mi ponekad osjećamo loše. Nekada  smo uplašeni, razočarani, tužni ili povrijeđeni.  Jedna od negativnih emocija koja izaziva takvo stanje je i LJUTNJA. Kada smo ljuti osjećamo se napeto i nemirno, srce jače udara, osjećamo vrućinu, slabost ili grčeve. Kada smo ljuti razmišljamo drugačije, teško se kontroliramo i lako ulazimo u sukobe sa drugim osobama. Naš izum Čudnovati stroj za odljućivanje poučit će nas kako se ponašati kada se naljutimo.

VRTIM DOBROTU
Učenice Ivona Baćac, Evelin Baćac, Paola Maras, Nina Radović, Zita Švić, Ivana Stojšić i Anabel Stojšić, pod mentorstvom Eni Blašković, Zlatka Bulića i Marine Rade 
Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan
PORUKA RADA: Glavno pitanje koje nas je vodilo u stvaranju našeg kola dobrote bilo je: „Što možemo učiniti kako bi se učenici u našoj školi osjećali prihvaćenije i sretnije?“ Odgovarajući na ovo pitanje nismo niti jednom spomenuli materijalne stvari. Ono što smo mislili da treba drugima, zapravo je ono što treba i nama, a to je prije svega ljubaznost, kvalitetna i iskrena komunikacija, pomoć u teškim trenucima, zagrljaj, posvećivanje pažnje kroz iskren osmijeh i aktivno slušanje. 

MALOM OLOVKOM PRIDONESI ZA MIR I PUSTI GLAS ZA MIR
Učenice učenici Lana Földi, Lea Földi, Gabrijel Francuzović, Ivana Francuzović, Petra Gajdašić, Elena Grabar, Fran Guljaš, Sara Humplik, Lena Ivančić, Nikolina Kovačević, Hana Moguš, Mato Pek, Lucija Pelin, Mateja Pletikosić, Lara Retich, Ksenija Savić, Nikola Todorić, Vladimir Uglješić, Petar Vojtulek; 1. razred Matične škole, 2. razred Matične škole, 3. razred Matične škole, 4. razred Matične škole, 2. i 3. kombinirani razredni odjel Područne škole Razbojište, Školski zbor učenika od 5. do 8. razreda, pod mentorstvom Marije Varge
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač
PORUKA RADA: Za mir bez rata! 


Oboji svijet slikom (fotografija, strip) 

ZAJEDNO NA STAZI ŽIVOTA
Učenice Lucija Pavić i Đulija  Župić, pod mentorstvom Branke Petrović 
Gimnazija Dinka Šimunovića, Sinj 
PORUKA RADA: Na istom smo putu, prođimo ga zajedno prihvaćajući jedni druge, jer bogatstvo je u različitosti. Svi naši putevi, sve naše razlike i sličnosti i svi naši izbori su isprepleteni i dio su jedne cjeline koju zovemo čovječanstvom. Put je lakši kad imaš podršku i kad si prihvaćen bez obzira na različitost koju nosiš. Ova fotografija prikazuje upravo to, razlike koje se susreću na istom kružnom toku života kojim moramo proći zajedno.  

PRIJATELJSTVO JE U NAMA
Učenica Ema Knežević, pod mentorstvom Snježane Krezo
OŠ Tituša Brezovačkog, Zagreb 
PORUKA RADA: Svatko od nas može biti prijatelj i činiti dobro.

MASKA
Učenica Tina Ucović,  pod mentorstvom Jelene Cvrlje, Željka Komesarovića
Osnovna škola Ante Kovačića, Zagreb
PORUKA RADA: Kako se kroz prijateljstvo osjećamo prihvaćenima.


Oboji svijet pjesmom

NEKA KRENE OD MENE
Učenica Marta Iveković, pod mentorstvom Valentine Žitnik
Osnovna škola Lijepa naša, Tuhelj
PORUKA RADA: Promjena je u meni i kreće od mene!

A ŠTO S NAMA?
Učenica Lana Popović, pod mentorstvom Mirne Franc
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
PORUKA RADA: Inspirirana naslovom pjesme „What about us“ američke pjevačice Alecie Beth Moore poznatije kao Pink ili umjetnički P!nk, zapitam se što će se zbilja dogoditi s nama? Iako je pjesma  „A što s nama?!“ posvećena osobama koje se na bilo koji način ne uklapaju u društvo u pjesmi se isprepliću stavovi dvaju osoba, nje i njega.  Ona  nam govori kako je drugačija od drugih, kako ju nitko ne razumije te kako joj nitko nije pružio priliku, odnosno odstupio od svojih predrasuda da bi je bolje upoznao, dok on živi lagodnim životom bez straha da će ga ljudi čudno gledati jer možda izgleda drugačije od njih ili se ponaša drugačije. Njezina jedina želja je da će on jednoga dana shvatiti što znači biti drugačiji. U slučaju da se to dogodi ona mu želi oprostiti, želi mu pružiti drugu priliku i osvijestiti ga da smo svi na neki način drugačiji, odnosno da smo svi obojani drugačijim bojama samo se to na svima toliko i ne vidi.


Oboji svijet glazbom 

OBOJI SVIJET
Učenik Ante Krešić, pod mentorstvom Željke Holjević i Vesne Krgović
Gimnazija Bjelovar
PORUKA RADA: Prihvaćanje i poštivanje različitosti te mirno rješavanje sukoba.

BITI ISKREN
Učenica Patricija Špoljarić, pod mentorstvom Željke Holjević i Vesne Krgović
Gimnazija Bjelovar
PORUKA RADA: Biti iskren pjesma je koja govori o tome da prihvatimo sebe kakvi jesmo i da je sasvim okej da smo drugačiji jedni od drugih te da se moramo međusobno prihvaćati i poštivati.

SVAKA RIJEČ JE VAŽNA
Učenici: Luka Miler Luka i Edita Pavelić, pod mentorstvom Jeronime Kursar Rinčić
Osnovna škola Stenjevec, Zagreb 
PORUKA RADA: Svaka riječ je važna! Inspiracija za pjesmu su svakodnevni manji ili veći sukobi u razredu, u kojima se netko osjeća povrijeđeno.


Oboji svijet kistom 

SRCE NA DAR
Učenica Laura Tot, pod mentorstvom Branimira Lončarića
Medicinska škola Osijek
PORUKA RADA: Pomoć je uvijek blizu nas

PRIHVATI RAZLIČITOST
Učenica Nika Jurković, pod mentorstvom Ive Zrinščak 
Obrtnička škola Požega
PORUKA RADA: Svatko od nas  je različit po svojim osobinama, sposobnostima, interesima, a svi imamo potrebu biti prihvaćeni takvi kakvi jesmo. Prihvati drugog različitog od sebe!

I TI MOŽEŠ UNIJETI BOJE U NEČIJI ŽIVOT
Učenica Frida Putnik-Gjoni, pod mentorstvom Svetlane Pecanac-Kosic
Osnovna škola 22. lipnja, Sisak
PORUKA RADA: I ti možeš biti nečija boja

UKLOPITI SE… ILI NE?
Učenica Anja Kireta, pod mentorstvom Tatjane Šimundić
Srednja škola Glina
PORUKA RADA: Nije lako biti svoj, naročito kad si mlad i toliko je utjecaja oko tebe. 


Oboji svijet riječju (literarni uradci) 

RAZLIČITI SMO!!!
Učenica Sara Kožul, pod mentorstvom Tanje Šafarik
Osnovna škola Julija Benešića, Ilok 
PORUKA RADA: Promijenimo svijet s rukom u ruci i osmijehom na licu.

JA NISAM SVE ONO ŠTO DRUGI MISLE DA JESAM
Učenica Selena Dedić, pod mentorstvom Irine Marić
Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar
PORUKA RADA: Dajmo djeci da budu djeca!

SVIJET – MJESTO NULTE TOLERANCIJE NASILJA
Učenik Deni Antolić, pod mentorstvom Radojke Hrgović 
Srednja škola Braća Radić, Kaštel Štafilić – Nehaj
PORUKA RADA: Vraćanje vjere u obrazovanje i odgoj mladih generacija u duhu prihvaćanja različitosti za bolju budućnost čovječanstva.

DISKRIMINACIJA
Učenik Šimun Žanić, pod mentorstvom Mirjane Leško-Benčik
OŠ Vladimir Nazor Trenkovo
PORUKA RADA: Nemojte osuđivati i diskriminirati nikoga po bilo kojoj osnovi!


*Ovogodišnji Oboji svijet kreativni natječaj provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba i dio je projekta Oboji svijet!: misli, odluči, djeluj, uključi.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.