Search
Close this search box.

Obojimo svijet prihvaćanjem i poštivanjem različitosti!

Podijeli

Dragi naši učenici, učenice, mentorice i mentori, pozivamo vas da se priključite natječaju „Oboji svijet!” koji ove godine slavi 8. rođendan!

Ove godine želimo vam skrenuti pozornost na temu natječaja: prihvaćanje i poštivanje različitosti te individualnih razlika u našem svakodnevnom životu, školama i lokalnim zajednicama. Ljudi se razlikuju po mnogočemu, poput nacionalnosti, vjere, jezika, spolne orijentacije, osobnog i socijalnog identiteta, obiteljskog i socio-ekonomskog statusa, kulture, običaja, tjelesnog izgleda, obrazovanja te po mnogim drugim obilježjima. Svi mi tumačimo međusobne različitosti na brojne načine, a u ovogodišnjem natječaju nas zanima:

Kako vi živite svoje različitosti? Gdje ih sve primjećujete? Kako razumijete različitosti koje vas okružuju? Kako prihvaćate različitosti i što poduzimate kako biste ih razumjeli? Na koji način doprinosite prihvaćanju i poštivanju različitosti unutar svoje okoline? Kako stvarate svoje stavove i razmišljanja o drugima i drugačijima?

Različitosti nas obogaćuju, mijenjaju i daju zanimljiv okus našem svakodnevnom životu. One mogu izazvati oprez, strah, tjeskobu i ljutnju, mržnju ili diskriminaciju. Za prihvaćanje vlastitih različitosti i poštivanje tuđih potrebno je mnogo empatije, strpljenja, razumijevanja, susreta i dijaloga. Kako biti svoj, ali i povezan s okolinom, zauzimati se za svoje ciljeve i graditi kvalitetne odnose, uči se od najranijih dana. Zato su učenice i učenici važni jer stvaraju svijet prihvaćanja i poštivanja svakog pojedinca.

I da se malo pohvalimo! Ove godine Europa upoznaje naš natječaj Oboji svijet! Zahvaljujući EU projektu „Pokreni promjenu!“ koji Forum provodi u partnerstvu s organizacijama iz Slovenije, Italije i Velike Britanije, natječaj će se istovremeno održavati u četiri zemlje. U svakoj zemlji radove će birati zasebna komisija sastavljena od predstavnika organizacija te vanjskih stručnjaka, a najbolji radovi iz svake zemlje bit će predstavljeni na zajedničkoj internet-platformi te finalnoj konferenciji „Pokreni promjenu!“ u studenome 2018. godine.

Natječaj je otvoren od 3. rujna 2018. do 26. listopada 2018. godine. I ovogodišnje prijave su online (https://tinyurl.com/y8r66olf) pa vas potičemo da pažljivo pročitate pravila natječaja kako bi svi radovi stigli na pravu adresu. Za sve dodatne informacije možete nam se javiti na adresu elektroničke pošte oboji.svijet@gmail.com ili potražiti detalje o natječaju na mrežnoj stranici www.fso.hr i Facebook stranici Svi mi koji bojimo svijet tolerancijom.

Nestrpljivo čekamo prve radove i veselimo se svakom od njih!

Ovim putem skrećemo pažnju mentorima i mentoricama na online nastavne pripreme koje možete preuzeti na stranici projekta „Pokreni promjenu“ te Foruma za slobodu odgoja kako biste sa svojim učenicima još više produbili znanja o prihvaćanju i poštivanju različitosti.

Preuzmite PRAVILA NATJEČAJA!

 

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.