Uz novu školsku godinu: Učimo ih da budu sretni!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Svaka školska godina je najvažnija školska godina.
 
Sa svakom školskom godinom određujemo budućnost i oblikujemo naše društvo. Učenice i učenici koji će ove 2018./2019. godine prvi put prijeći prag naših škola svoje aktivne godine će započeti 2030.
 
Danas je vrlo teško predvidjeti što će sve te mlade ljude dočekati, koji će to biti zadaci i izazovi jer već sada kao čovječanstvo imamo velikih izazova poput klimatskih promjena, rastućeg siromaštva, radikalizma i fundamentalizma, umjetna inteligencija, zloupotrebe okoliša i sl. Izazovi su to na koje ni mi danas nemamo sustavnog i kvalitetnog odgovora.
 
Pripremiti djecu i mlade na takvu budućnost težak je teret za naše škole, učiteljice i učitelje, ravnateljice i ravnatelje. Težak je i zbog toga što se obrazovanje i dalje smatra troškom, što se sa sustavom postupa neplanski, nepromišljeno i nesustavno, što se odgojno-obrazovne djelatnice i djelatnike ne smatra ravnopravnim dionicima i stručnjacima. Težak je i zato što društvo smatra kako mladi ljudi trebaju biti odgojeni i obrazovani samo i jedino za našu prošlost, a ne za njihovu budućnost.
 
Reformski pokušaji koji za temelj nemaju cjelovito promišljanje obrazovnog sustava, koji ne misle o ljudima koji čine taj sustav te prije svega nemaju viziju mlade osobe koja se treba suočiti s tom nepredvidljivom budućnošću osuđeni su upravo na to da budu i ostanu reformski pokušaji.
 
Ako se kuća ne gradi na čvrstim temeljima uzalud se trude graditelji.
 
Na početku još jedne najvažnije školske godine želimo svima da ona bude prije svega uspješna, kvalitetna i sretna školska godina tijekom koje ćemo u mladim ljudima probuditi temeljne ljudske vrijednosti, suosjećajnost, prihvaćanje različitosti, znatiželju, želju za propitkivanjem i istraživanjem.
 
Odgoj i obrazovanje nije samo jedan puki društveni proces. Odgoj i obrazovanje je obećanje mladim ljudima da će nakon tih osam ili dvanaest godina svoga života biti spremni aktivno se suočiti s izazovima, doprinijeti svojoj zajednici te pronaći svoj put ka sreći.
To je veliko obećanje, ali i časna misija koja treba imati potporu cijelog društva.
 
Svima želimo sretnu i lijepu novu nastavnu godinu!
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.