Održan međunarodni skup donositelja odluka i učitelja: „Pokreni promjenu! – glas učenika u obrazovanju kao put k otpornijem društvu“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Na temelju provedenih istraživanja u Hrvatskoj i diljem svijeta danas znamo da je COVID-19 pandemija imala iznimno nepovoljan utjecaj, između ostalog, i na mentalno zdravlje, dobrobit i obrazovanje djece i mladih. Istovremeno, djeca i mladi su nikako ili nedovoljno uključeni u bilo kakve procese odlučivanja o njihovom životu i obrazovanju što svjetski autoriteti u području prava djece ističu kao ozbiljan problem.

Imajući u vidu ove nepovoljne utjecaje pandemije na uključivanje učenika u donošenje odluka, partnerske organizacije su u sklopu projektu „Pokreni promjenu“ održale međunarodni skup učitelja i donositelja odluka pod nazivom „Pokreni promjenu! – glas učenika u obrazovanju kao put k otpornijem društvu“. Skup je okupio oko 55 donositelja odluka u području obrazovanja te učitelja iz Hrvatske, Portugala i Sjeverne Makedonije koji su uz stručno moderiranje pokušali dati odgovore na pitanje što, te na koji način se u sustavu i praksi može promijeniti da se glas i utjecaj učenika unaprijedi te da se napravi pomak u razumijevanju značaja glasa učenika kod svih sudionika obrazovanja kao načina izgradnje otpornosti pojedinca, škole te društva.

Jedna od vodećih stručnjakinja u području glasa djece i mladih, dr. sc. Ivana Borić (Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet) je upoznala sudionike s teorijskom pozadinom teme važnosti glasa učenika te što se sve može učiniti da se postigne značajna participacija učenika. S druge strane, dr. sc. Clara Pretus Gomez (Autonomno sveučilište u Barceloni, Odjel psihijatrije i pravne medicine) je putem svog online izlaganja predstavila zanimljivo istraživanje o tome koje to intervencije imaju utjecaj na smanjivanje radikalizacije među mladima kao način utjecaja na stvaranje otpornijeg društva i zajednice.

Potom su nacionalne skupine učitelja te predstavnika donositelja odluka iz svake zemlje   uz stručno moderiranje gđe Lana Jurko i gđe Ive Perković, Mreža centara za obrazovne politike, Hrvatska te gđe Mialy Dermish i Alejandra Piot, SIRIUS, Belgija, radile na kreiranju preporuka o unaprjeđenju obrazovnih politika u ovom području na razini svake od zemalja (Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Portugal). Na daljnjoj izradi ovih preporuka nastaviti će raditi nacionalni stručnjaci te će donijeti preporuke o tome kako se glas učenika i njihova participacija može poboljšati na nivou škole te na nacionalnom nivou.

****

Skup je održan u sklopu trogodišnjega međunarodnog projekta „Pokreni promjenu!“ koji se provodi u partnerstvu s organizacijama i školama iz Hrvatske, Portugala, Sjeverne Makedonije i Belgije. Svrha je projekta osnažiti škole, učitelje i roditelje da podrže i uvaže glas učenika i učenica i njihovo aktivno sudjelovanje u životu škole i lokalne zajednice u trima zemljama. Više o aktivnostima projekta možete pratiti na mrežnoj stranici projekta www.startthechange.net

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.