Održan prvi seminar „Kompetencije za održivu budućnost“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Od 25. do 27. listopada održana je prva skupina novog seminara Foruma za slobodu odgoja „Kompetencije za održivu budućnost“. Cilj seminara je upoznati odgojno-obrazovne radnike s konceptom održivosti, suvremenim naporima u promicanju i dostizanju održivosti, te ulozi obrazovanja i obrazovnim inicijativama za promicanje i učenje o održivosti.
Seminar je vodio Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja, a u seminaru su sudjelovala i dva pozvana predavača.

Dr. sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu govorio je o stanju stvari i suvremenim izazovima u području održivosti s posebnim naglaskom na odnos između sve tri komponente održivosti – ekološke, ekonomske i društvene. Također, predočio je dokaze čovjekovog negativnog utjecaja na okoliš, prirodne resurse i klimu, ali i neke suvremene inicijative, prakse i aktivnosti koje idu u smjeru rješavanja određenih problema.

Prof. dr. sc. Davor Škrlec, profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva te zastupnik u Europskom parlamentu u mandatu od 2014. do 2019., predstavio je polaznicima strategije, inicijative i aktivnosti Europske unije na području održivosti kao i na području ostvarivanja Globalnih ciljeva održivog razvoja. Profesor Škrlec je također upoznao polaznike s procesima u Europskom parlamentu prilikom pripreme pravnih dokumenata kao i o odnosu između Europskom parlamentu i drugih tijela Europske unije u kreiranju javnih politika za održivost.
Tijekom seminara polaznici su se također upoznali s globalnim obrazovnim inicijativama vezanima za održivost kao i s kompetencijskim okvirima koji promiču obrazovanje za održivost. Posebno su naglašene temeljne kompetencije koje su identificirane kao ključne za život u budućnosti.

Na seminaru je sudjelovalo 16 polaznika koji inače sudjeluju u programu „Škola ambasador Europskog parlamenta“ kojeg provodi Ured Europskog parlamenta. Oni će nakon ovog seminara zajedno s učenicima razvijati školske projekte vezane za jedan od Globalnih ciljeva održivog razvoja u sklopu kojih će razmatrati europski, nacionalni i lokalni kontekst izazova u ostvarivanju Globalnog cilja kao i različite napore da se ti ciljevi kvalitetno dostignu.

Seminar je održan u sklopu projekta “Škole za održivu Europu” kojeg financira CROSOL: Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Zaklada Solidarna iz projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.