Search
Close this search box.

Održan „Ravnateljski webinar“ o ulozi ravnatelja:ica u švicarskom obrazovnom sustavu

Podijeli

Ravnatelji:ce koji su sudjelovali:e i koji još sudjeluju u našem programu Akademije za ravnatelje:ice su u petak 12. ožujka 2021. imali:e priliku prisustvovati webinaru gdje su se upoznali:e s položajem ravnatelja:ica u švicarskim školama.

Predavanje je održala Katharina Neff, jedna od dvoje ravnatelja u multikulturalnoj školi Rüeggisingen koju pohađa više od 60% djece različite nacionalnosti i državljanstva od 8 do 11 godina.

U sat i pol predavanja sudionici:e su mogli:e usporediti poziciju ravnatelja:ice u švicarskim i hrvatskim školama. Tako je u švicarskoj osnovnoj školi ravnateljska uloga podijeljena na dvije osobe. Jedna osoba je zadužena za predškolski program škole, a druga za osnovnoškolski program dok su poslovi administracije i financija u izravnoj nadležnosti osnivača škole. Ovakva podjela posla omogućava ravnatelju:ici da se više posveti učiteljima:cama te da se više usmjeri na odnos s djecom i roditeljima.

Dio predavanja bio je posvećen i razgovoru o utjecaju pandemije na funkcioniranje školskog sustava koji je pokazao kako su se i švicarske i hrvatske škole naše u istim otegotnim okolnostima. Razgovor je također pokazao kako je i u hrvatskim i u švicarskim školama ključan trenutak za svladavanje ovih problema bila profesionalnost i iznimno zalaganje učitelja:ica i ravnatelja:ica.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.