Održan READY seminar za mlade u Lucci

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sudjelovali smo na seminaru za mlade od 2. do 7. srpnja u gradu Lucca u Italiji.  Seminar se održao u sklopu druge faze projekta READY – pristupačniji europski jezik za mlade, čiji je cilj prilagoditi i približiti jezik Europske unije mladima te ih upoznati s njihovim pravima i  mogućnostima.

Ova druga faza projekta nastavljala se na prvi već odrađeni READY trening koji se održavao od 11. do 17. prosinca u Strasbourgu u Francuskoj, na kojem su se kroz interaktivne aktivnosti mladi upoznavali i produbljivali zajedničke teme i jezik Europske Unije.

Izuzetno nam je drago što je uz projektni tim na seminar išlo i dvoje Forumovih volontera:ki, koji su aktivno sudjelovali svih pet dana.

Domaćini u Lucci bili su partnerska organizacija Zefiro i organizatori nositelji projekta YES Forum iz Njemačke, dok su ostali timovi i partnerske organizacije uključivali i Pistes-solidaires iz Francuske, IEKEP iz Grčke i Framework iz Njemačke.

Seminar je uključivao interaktivne vježbe iz područja komunikacije, prezentiranja i grafičkog dizajna, dok je naglasak aktivnosti bio na izrađivanju infografika u vidu pojednostavljivanja službenog jezika Europske unije te razvijanju zajedničkog jezika i pronalaženja zajedničkih rješenja te prijedloga usmjerenih prema tijelima Europske unije.

Ovaj petodnevni seminar fokusirao se na izradi vizualnih identiteta EU odredbi te prijedlozima za bolju komunikaciju i vidljivost politika EU institucija prema građanima i građankama.

Svakodnevne aktivnosti su obuhvaćale razne kreativne i multidisciplinarne metode za približavanje Europske Unije i glavne ideje zajedništva i različitosti mladima, a neke od njih su:

  • prezentiranje boljih i lošijih primjera približavanja tema mladima
  • upoznavanje s mogućnostima i praksama Europske Unije za mlade
  • uređivanje i usavršavanje infografika na temelju kritičkih osvrta i povratnih informacija od strane sudionika:ca
  • osmišljavanje potencijalnih scenarija Europske Unije u bliskoj i dalekoj budućnosti
  • analiziranje formata i sadržaja infografika te dobre i loše primjere istih u okviru ‘World Cafe’ metode
  • dijeljenje stavova i potencijalnih stereotipa o Europskoj Uniji prije i nakon obavljanja treninga
  • kreiranje kreativnog načina za predstavljanje finalnih produkata i glavnih ideja za poboljšanje i unapređenje prakse Europske Unije na koje će se nadovezati i iduće putovanje u Bruxelles.


U nastavku su i dojmovi naših volontera na cjelokupno iskustvo:

Odlično i poučno iskustvo koje jača optimizam i vjeru u EU i vrijednost demokracije.

Odlično iskustvo, vrlo edukativno i ujedno zabavno, smatram da radimo nešto što će pridonijeti Europskoj uniji i jako sam zadovoljan organizacijom i domaćinima.

Ovo je bilo jedno prekrasno, poučno i edukativno iskustvo i jako sam sretna što sam bila u mogućnosti upoznati toliko novih i predragih ljudi, a i provesti toliko nezaboravnih, presmiješnih i nevjerojatnih trenutaka.


Iduća i posljednja faza READY projekta uključuje predlaganje i prezentiranje dizajna i kanala komunikacije zastupnicima i povezanim tijelima Europske unije koja će se održati u studenome u Bruxellesu.


Aktivnost je dio faze ‘#2 EU Ready to see’. Projekt “READY: pristupačniji europski jezik za mlade” financiran je sredstvima Erasmus+ programa te se provodi do veljače 2024. godine.
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.