Pripremne edukacije nastavnika:ca za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u Zagrebu, Međimurju, Križevcima i Vrbovcu

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tijekom lipnja započeli smo s tri paralelne edukacije nastavnika:ca u lokalnim sredinama koje uvode Građanski odgoj i obrazovanje kao izvananstavnu aktivnost u školama kojima su osnivači. Radi se o  Zagrebu koji je prošle godine započeo s provedbom pilot projekta uvođenja izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana, a ove godine nastavlja s edukacijom nastavnika:ca u novim školama. Također radi se o  Vrbovcu i Križevcima te Međimurskoj županiji koji od školske godine 2023. /2024. uvode Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost prema “riječkom modelu, odnosno nakon potpisa sporazuma s Gradom Rijeka o preuzimanju materijala i modela kojeg je Grad Rijeka razvio 2016. godine a koji je do sada proveden u 15tak lokalnih sredina diljem Hrvatske.

U Zagrebu je konzorcij kojeg vodi Forum za slobodu odgoja izabran kao provoditelj edukacija za nastavnike:ce koji će u sljedećoj godini provoditi u svojim školama izvannastavnu aktivnost “Zajednica aktivnih građana”. Sveobuhvatna edukacija provodi se s organizacijama članicama GOOD inicijative – Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo, Dugine obitelji i Zelena akcija. Do sada je provedeno četiri od sedam modula, a povratne informacije sudionika:ca koji dolaze iz 33 osnovne škole u Gradu Zagrebu izuzetno su pozitivne. Preostala tri modula edukacije održat će se u kolovozu i rujnu.

U Međimurskoj županiji u edukaciju je uključeno 21 sudionik:ca koji dolaze iz osnovnih škola u Čakovcu i županiji. Edukacijski program uz Forum su provodili i Centar za mirovne studije te GONG. Posljednji od 6 modula održan je početkom srpnja. 

Isto tako, Vrbovec i Križevci odlučili su se ujediniti tako da su edukacije provedene u oba dva grada s grupom od 15 nastavnika:ca. Do sada je održano pet od šest modula, a posljednji modul bit će održan krajem kolovoza. I Vrbovec i Križevci od sljedeće školske godine imat će u osnovnim školama Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost.

Evaluacija ovih dviju edukaciju također je pokazala visoko zadovoljstvo sudionika sadržajima i metodama učenja i poučavanja.

Forum za slobodu odgoja iznimno je ponosan što zajedno s članicama GOOD inicijative sudjeluje u procesu pripremanja i kreiranja izvananstavne aktvnosti Građanski odgoj i obrazovanje u lokalnim sredinama.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.