Search
Close this search box.

Održan seminar stručnog usavršavanja “Pokreni promjenu!: Volontiranje, dijalog i aktivno građanstvo”

Podijeli

Seminar stručnog usavršavanja Pokreni promjenu!: Volontiranje, dijalog i aktivno građanstvo, održan je u Svetom Martinu na Muri od 23. do 27.10.2017.

Održavanje seminara financirano je u sklopu europskog projekta Pokreni promjenu! – prihvaćanje različitosti kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje. Nositelj projekta je Forum za slobodu odgoja, a provodi se u partnerstvu s Think Global iz Velike Britanije, Centro Sviluppo Creativo Danilo Dolci iz Italije te Centrom mladih Dravinjske doline iz Slovenije.

Trideset učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih i srednjih škola, gimnazijskog i strukovnog usmjerenja stigli su iz Daruvara, Belog Manastira, Ogulina, Pule, Županje, Slavonskog Broda, Karlovca, Rijeke, Viškova, Dubrave, Zagreba, Male Subotice, Trpinje, Vukovara i Vinkovaca. S njima je intenzivno radio tim Forumovih stručnjaka.

Na petodnevnom seminaru osnažene su kompetencije sudionika u području rada s mladima s posebnim naglaskom na temu različitosti pa su tako teme obuhvaćale identitet, kreativnost u školi, socioemocionalne kompetencije mladih i razvoj njihovog potencijala. Posebna pažnja je pridana sukobu, njegovoj transformaciji, stereotipima i predrasudama, kao i metodologiji poučavanja kontroverznih tema. Znatan dio seminara su obuhvatile teme ljudskih prava i demokracije, populizma, kao i odnosa između medija i stereotipa.

Sudionici seminara su svakodnevno razrađivali buduće školske projekte čiji je cilj odgovoriti na relevantne i aktualne probleme mladih u školi i lokalnoj zajednici. Na kraju seminara su svi sudionici predstavili projekte i dobili povratne informacije s prijedlozima poboljšanja te je napravljen plan provedbe i podrške koju će škole dobiti.

Izvještaji iz evaluacija ukazuju na to da su sudionici iznimno visoko ocijenili kvalitetu, korisnost i sadržaj edukacije, a posebno su zadovoljni time što su upoznali kolege iz drugih škola s kojima mogu razvijati buduće projekte.

  • Dobila sam motivaciju kako ću moći raditi kontroverzne teme na nastavi! Osjećam se osnaženo i sigurna sam da ću odsada provoditi i sadržaje koje se dosad nisam usuđivala.
  • Dinamično tematsko raznovrsje pružilo je uvid u rješavanje sukoba temeljenih na predrasudama i stereotipima te metodologiju poučavanja kontroverznih tema. Ova je komponenta važna u školskom iskustvenom svijetu gdje učitelj postaje smjerokazom u kreaciji maštovitosti, slobodi mišljenja, govora i djelovanja. Upućena je misao o važnosti tematskoga ozračja koje prouzročuje strah, nevjericu, nelagodu i neupućenost te neznanje.
  • Jedan od najbolje organiziranih seminara na kojima sam bila: planski i sadržajno, kvalitetom i pristupom. Komunikacija umješna, lokacija odlična, smještaj na razini, a odnosi u grupi i interakcija poticajni i kohezivni!
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.