Search
Close this search box.

Održan seminar „Vršnjačka medijacija: program prevencije i socio-emocionalnog učenja: iskustva iz prakse“

Podijeli

Odgovore na pitanja: na koje način unaprijediti odnose među učenicima, kako utjecati na prevenciju sukoba i nasilja među djecom, kako poticati kvalitetniju komunikaciju i razvoj empatije, kako potaknuti učenike da sami rješavaju svoje sukobe i na koji ih način poticati u osobnom i socijalnom razvoju tražili smo kroz jednodnevni seminar „Vršnjačka medijacija – program prevencije i socio-emocionalno učenja: iskustva iz prakse“.

Kroz prezentacije vršnjačke medijacije u svijetu i Hrvatskoj kao oblika preventivnih programa sudionici su stekli uvid u razvoj kao i u dobrobiti vršnjačke medijacije te su saznali koje su upravljačke vještine potrebne za pokretanje vršnjačke medijacije i drugih preventivnih programa. Navedene teme su predstavljale Eli Pijaca Plavšić, Ana Munivrana, Višnja Pavlović i Jelena Perak, koje su kroz prezentacije upoznale sudionike s Forumovim iskustvima u provođenju školske medijacije.

Također, zahvaljujući prezentacijama učiteljica Snježane Duić (OŠ dr. Vinka Žganca, Zagreb), Natalije Damjanović i Vlatke Mijić uz ravnateljicu Marinu Sabolović (OŠ Luka, Sesvete) te Vesne Horvat-Kovačec (OŠ Žitnjak, Zagreb) koje godinama provode Klubove vršnjačkih medijatora i programe medijacije u svojim školama, dijeljene su dobre prakse te ideje za implementaciju preventivnih programa i unaprijeđenje školske klime.

Mali medijatori iz OŠ Sveta Klara i njihova mentorica učiteljica Aleksandra Ivanec prikazali su kako vršnjačka medijacija izgleda u praksi, a učenici OŠ Žitnjak su nam otpjevali svoju Medijacijsku himnu te su nam dali mnoge odgovore na pitanja o vlastitoj motivaciji za uključivanje u program Malih medijatora.

Na seminaru je sudjelovalo 59 odgojno-obrazovnih djelatnika iz osnovnih i srednjih škola Zagreba, Rijeke, Osijeka, Gospića i drugih gradova i područja Hrvatske, koji su anonimnom evaluacijom ocijenili seminar vrlo uspješnim (ocjenom 4,78 (na skali od 1 do 5). Seminar je održan u Učeničkom domu Marija Jambrišak 27. listopada 2016. godine.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.