Održana edukacija za učenike_ce pet srednjih škola i njihove učiteljice

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Krajem siječnja učenici pet srednjih škola iz Zagreba i Zagrebačke županije sa svojim su učiteljima sudjelovali na cjelodnevnoj edukaciji „Mladi pokreću promjene – volontiranje i aktivno građanstvo“.

Edukaciju je vodila Forumova dugogodišnja stručna suradnica, Ana Žnidarec Čučković, uz podršku voditeljice projekta Višnje Pavlović. U uvodnom dijelu sudionici su dobili različite teme sadržaja istraživanja koje je prethodno provedeno s učenicima njihovih škola te su zajedno diskutirali o temama poput odnosa učenika prema školi i učiteljima, metodama podučavanja, štrajku, problemima obrazovnog sustava te prihvaćanju različitosti koje postoje u njihovim školama. Učenici su prvo u malim grupama te potom u velikoj grupi dijelili svoja razmišljanja o navedenim temama iz istraživanja te razvijali ideje za svoje školske projekte. Tijekom različitih radionica učenici su potom iskustveno učili o timskoj suradnji i komunikaciji te o temama različitosti koje imaju među sobom i u okruženjima u kojima žive.

Učenici su na edukaciji još jednom pokazali kako imaju svoja razmišljanja o problemima s kojima se susreću prosvjetni radnici te obrazovni sustav u cijelosti te da ih znaju kompetentno predstaviti i pronaći različite ideje kako te probleme riješiti, jer su to problemi koji direktno utječu i na njihove živote. Učenici svake škole na edukaciji su osmislili i školski projekt koji daje doprinos rješenju nekih od identificiranih problema koje su uočili učenici njihove škole. Projektne ideje su kreativne, uključuju veći broj učenika, te će promjene u svakoj od škola biti konkretne i vidljive.

Pratite dalje vijesti o projektu „Mladi pokreću promjene!“ jer uskoro objavljujemo publikaciju o provedenom istraživanju s puno zanimljivih razmišljanja učenika. Razmišljanja mladih o temama koje muče i odrasle su provokativna, hrabra, jasna, u „sridu“ te ne mogu biti ignorirana.

I pratite nas jer ćemo u naredna tri mjeseca izvještavati i o provedbi školskih projekata o kojima će biti snimljen i kratki dokumentarni film.


Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. 

Srednje škole koje sudjeluju u projektu: Srednja škola za medicinske sestre Vrapče, Škola za cestovni promet Zagreb, Prva gimnazija, X. gimnazija „Ivan Supek“ i Srednja škola Dugo Selo.

Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.