Održana prva Godišnja konferencija o školskoj medijaciji

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Konferencija održana 22.siječnja 2015.g. u velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta okupila je stotinu stručnjaka iz odgojno-obrazovnog sustava, a pozdravne govore održali su Staša Skenžić, pomoćnik Ministra znanosti, obrazovanja i sporta; Ivana Milas Klarić, Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske te Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica Upravnog odbora Foruma za slobodu odgoja. Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja predstavila je program Medijacije i projekte koje Forum provodi u prodručju medijacije, dok je Ana Karlović, voditeljica programa Medijacija“, predstavila istraživanje provedeno na 260 medijatora i medijatorica.

Finsko iskustvo u implementaciji školske medijacije predstavila je Maija Gellin iz Finskog foruma za medijaciju. “Preko 10 000 učenika educirano je u Finskoj tijekom prošle godine s ciljem provođenja medijacije sa svojim vršnjacima. Osim toga, 2 000 odraslih koji su prošli obuku služe im kao podrška. “Djeca koja prođu kroz program medijacije još u vrtiću, na početku osnovnoškolskog obrazovanja pokazuju nevjerojatnu sposobnost za nošenje sa sukobima.“

Sjajna iskustva medijacije u Sloveniji predstavila je Tanja Pia Metelko, direktorica Instituta za medijaciju Concordia iz Slovenije.Tijekom panel rasprave o školskoj medijaciji, OŠ Luka iz Sesveta iznijela je sveobuhvatan program medijacije koji uključuje suradnju s vrtićem, te suradnju viših i nižih razreda. Kvalitetne projekte predstavile su i OS Fran Galović, OS Žitnjak, I. gimnazija te OS dr. Vinka Žganca.

Na kraju konferencije iznešeni su zaključci i preporuke za daljnji razvoj medijacije i mirnog rješavanja sukoba u školama. Konferenciju su suorganizirali Forum za slobodu odgoja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Grada Zagreba, Ureda za udruge te Europske unije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.