Search
Close this search box.

Održana završna konferencija Mreže Cjeloživotno učenje za sve

Podijeli

U četvrtak 26. listopada 2023. godine u prostorijama HUB385 (Ulica Franje Petračića 6, 10000 Zagreb) održana je  završna konferencija „Obrazovne nejednakosti u Hrvatskoj: izazovi sadašnjosti, rješenja za budućnost“ u organizaciji Mreže Cjeloživotno učenje za sve

Na konferenciji je sudjelovalo preko 90 sudionika:ca na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg rada članova i članica Mreže na razvijanju sveobuhvatnog odgovora na obrazovne nejednakosti na svim razinama obrazovanja kroz niz preporuka te konkretnim prijedlozima mjera kao koherentnim okvirom u cjeloživotnoj perspektivi. 

Na konferenciji su i nazočile i  Sabina  Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora, Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, Grad Zagreb, Antonija Gladović, ravnateljica, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Marija   Lugarić, SDP/Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.  

A otvorili smo i strukturirani dijalog o planovima i inicijativama na nacionalnoj i lokalnoj razini za unaprijeđenje pravičnosti i uključivosti obrazovanja kroz panel diskusiju s Danijelom Dolenec, zamjenicom gradonačelnika, Grad Zagreb, Irenom Bačelić, načelnicom Sektora za tržište rada, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i  Vlatkom Blažević, voditeljicom Odjela za strategiju i razvoj visokog obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Predstavljeni sažetci preporuka na razini cijelog obrazovnog sustava kao i pregledi nalaza istraživanja i najznačajnije preporuke za javne politike za uključiv i pravičan sustav odgoja i obrazovanja za svaku razinu obrazovanja dostupni su kroz objavljene publikacije: 

Mreža Cjeloživotno učenje za sve zalaže se za pravičan i uključiv sustav obrazovanja u Hrvatskoj. U rad Mreže uključeno je 60 stručnjaka iz 22 institucije iz područja znanosti, obrazovanja i civilnog društva. Mreža je pokrenuta u listopadu 2020. godine u okviru projekta koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a koordinira Institut za razvoj obrazovanja. U protekle tri godine Mreža je provela šest istraživanja o obrazovnim nejednakostima na svim razinama obrazovanja, od ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Istraživanja su obuhvatila više od 2.500 anketnih ispitanika i 300 sudionika fokus grupa i intervjua. Na temelju nalaza istraživanja Mreže izrađene su preporuke koje su bile predmet javnih rasprava s 270 dionika sustava obrazovanja. 

Forum za slobodu odgoja iznimno je ponosan što, kao dio ove inicijative, pridonosi unapređenju pravičnosti i uključivosti obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.