Search
Close this search box.

Održane radionice „Različitost u učionici“

Podijeli

U sklopu projekta “Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole” održane su dvije dodatne radionice za provoditelje i provoditeljice Građanskog odgoja i obrazovanja u Gradu Rijeci i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ove radionice su održale kolegice iz partnerske organizacije “MUNTERwegs” iz Švicarske. “MUNTERwegs” je neprofitna udruga koja je osnovana i djeluje u gradiću Zug, Švicarska. Cilj udruge je promoviranje socijalne jednakosti među djecom kroz program mentoriranja. Udruga angažira i priprema volontere (mentore) koji su voljni provesti svoje vrijeme mentorirajući djecu slabog imovinskog stanja ili iz ranjivih društvenih skupina. Udruga pomaže u ujedinjavanju generacija i kultura širom svijeta. Program mentoriranja dio je društvene franšize i provodi se na različitim lokacijama širom Švicarske. Partnersku organizaciju predstavljale su Miriam Hess, Stephanie Curjel i Irma Draeger.

Radionica u Rijeci

Radionice su održane 6. i 7. veljače u Rijeci, u prostoru RiHUB-a, i u Tuhlju, u OŠ Lijepa naša, a sudjelovalo je preko 30 odgojno-obrazovnih radnika i radnica koji_e provode Građanski odgoj i obrazovanje.

Tijekom radionice, provoditeljice i provoditelji su imali_e priliku upoznati se sa švicarskim iskustvom inkluzivnog obrazovanja kao i nekim općenitim načelima. U prvom dijelu radionice, naglasak je bio na uključivoj učionici i praksama uključivanja učenika koji su po nečemu posebni. Drugi dio radionice se temeljio na teoriji srama i načinima kako učenicima pružiti sigurno okruženje u učionici.

Radionica u Tuhlju

Polaznice i polaznici su radionice ocijenili visokim ocjenama te iskazali veliko zanimanje za pojedine primjere iz Švicarske, ali i želju da se više upoznaju s konkretnim praksama rada na različitosti u učionici i u školi.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.