Održani moduli 3. akademije za ravnatelje:ice u hibridnom obliku

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Od 22. do 25. ožujka u Zadru smo održali treći i četvrti modul 3. akademije za ravnatelje:ice na kojima smo razgovarali o razvoju školskog kurikuluma, načinima poboljšanja vidljivosti škola i upravljanju projektima. Ovi moduli su održani u hibridnom obliku, pa je tako osam sudionika:ca sudjelovalo uživo, a osam preko virtualne platforme.

Prvi dan Akademije započeli smo s promišljanjem o kompetencijama budućnosti u koje nas je uveo Mario Bajkuša. Razgovorom o izazovima budućnosti – održivosti, ulozi tehnologije, sve većoj količini znanja – sudionici:e su raspravljali:e o tome kako usmjeravati mlade ljude te koja je uloga škole u upravljanju novim izazovima i pripremama tih mladih ljudi za život u budućnosti.

Drugi dan je vodila Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole u Zagrebu i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Kroz predavanja i interaktivne radionice sudionici:e su razgovarali:e o svim bitnim aspektima razvoja školskog kurikuluma, kako unaprijediti viziju i misiju svoje škole, te koje tehnike koristiti kod planiranja aktivnosti i raspodjele odgovornosti unutar kolektiva. Razmjenom iskustava, sudionici:e su imali:e priliku preispitati dosadašnje prakse razvoja školskog kurikuluma u svojim školama.

U radu Akademije je virtualno sudjelovao i prof. dr. sc. Petar Bezinović koji je održao predavanje kroz koje je dao povratnu informaciju ravnateljima:cama Akademije čije su škole sudjelovale u istraživanju o upravljanju školom. Naime, škole su ranije sudjelovale u provedbi upitnika kojim se prikupljalo mišljenje i procjene odgojno-obrazovnih radnika o upravljanju i organizaciji rada s ciljem unaprjeđenja kvalitete rada i ugleda škole. Profesor Bezinović je poseban naglasak stavio na korištenje podataka u upravljanju i razvoju odgojno-obrazovne ustanove.

Posljednji dan smo zaključili predavanjem Maje Šarić s preporukama za uspješniju i kvalitetniju prijavu na Erasmus+ pozive. Stavljanjem naglaska na što bolje formuliranje traženih projektnih kriterija te kako dobru ideju pretvoriti u projekt, nastojali smo motivirati i osnažiti naše ravnatelje:ice da se upuste u vlastite projektne priče.

Na kraju modula provedena je usmena i pisana anonimna evaluacija programa gdje su ravnatelji:ce u Zadru i polaznici:e s virtualne platforme, program ocijenili:e s prosječnom ocjenom 4,9 te iskazali:e važnost razmjene iskustava s kolegama:icama za daljnje unapređenje vlastitog rada.

Kroz komentare istaknuli:e su nekoliko važnih stvari s Akademije:

„Primjenjiva predavanja u praksi. Neformalno druženje i razmjena informacija. Prilika za razmjenu kontakata i planiranje daljnje suradnje.“

„Nove ideje i primjeri iz drugih škola. Mogućnost evaluiranja vlastitog dosadašnjeg rada. Konkretne preporuke za unapređenje vlastitog rada.“

„Edukacija je u cjelini iznimno korisna za „mlade“ ravnatelje; osjećam se osnaženo, prepuna ideja i planova za unapređenje i razvoj kurikuluma; uključivanje u projekte.“

„Svakako treba nastaviti s ovakvim edukacijama jer su jako vrijedne i stvaraju određenu sigurnost u našem poslovanju.“


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.