„Otrovno pero” Gimnazije „Matija Mesić” šalje poruku: Različito je cool kul [tura]!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U Slavonskom Brodu već stotu godinu učenike za život priprema Gimnazija „Matija Mesić”. Ova škola spada u veće gimnazije u Republici Hrvatskoj, a svake se godine upisuje 9 novih razrednih odjela. Učenici aktivno sudjeluju u radu škole te neprestano daju svoj doprinos u provođenju različitih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti.

Svjesni da je njihova Gimnazija velika županijska škola, a različitost među učenicima dio njihove svakodnevice, djelatnici i učenici škole prepoznali su projekt  Pokreni promjenu kao priliku da se dodatno posvete temi različitosti. Kao prvi korak u osvješćivanju problema vezanih za različitost, provedena je anketa na uzorku od 57 učenika 1. – 4. razreda. Rezultati su pokazali da učenici kao izražene različitosti prepoznaju one vezane za fizički izgled, školski uspjeh i stil odijevanja.

S obzirom na to da je anketa potvrdila kako je prihvaćanje različitosti tema o kojoj se neprestano treba govoriti, na posao su odmah prionuli Mladi novinari Gimnazije i primili pero u ruke kako bi kreirali novo, još bolje, još kreativnije „Otrovno pero” u kojem će glavna tema biti različitost.

Još niste čuli za „Otrovno pero”?  Riječ je o učeničkom listu Gimnazije „Matija Mesić” koji izlazi već četrnaestu godinu. Vrijednost ovog učeničkog lista prepoznata je i krugu profesionalnih novinara pa je „Otrovno pero” proglašeno najboljim srednjoškolskim listom u Hrvatskoj za godinu 2016./2017.  prema izboru „Jutarnjeg lista”. 

Mladi novinari Gimnazije „Matija Mesić” marljivo razgovaraju, istražuju te provode sate u pripremi svakog novog izdanja kako bi ono bilo zanimljivo, kreativno, još bolje od prethodnog  te obuhvatilo sve teme koje smatraju važnima.  Prepoznavši važnost projekta Pokreni promjenu te tema kojima se on bavi,  odlučili su putem novog broja „Otrovnog pera” promovirati humane vrijednosti, razumijevanje i prihvaćanje različitosti s kojima živimo. Učenici su istraživali, intervjuirali nastavnike i učenike, promišljali i poručivali da je različitost bogatstvo, prednost koja činu kulturu.

 

Osim novinarskih tekstova novi broj ovog lista krase i prekrasne fotografije na istu temu. Pod istim nazivom Različito je cool kul [tura] raspisan je natječaj za najbolju fotografiju s ciljem prikupljanja što većeg broja fotografija koje također poručuju da je različito u redu i da nas obogaćuje. Neke su od njih našle svoje mjesto u školskom listu, a sve će fotografije pristigle na natječaj biti predstavljene na posebnoj izložbi, što je također jedna od projektnih aktivnosti.

Da su mladi novinari, grafičari i fotografi obavili sjajan posao, uvjerili su se svi prisutni na svečanom predstavljanju školskog lista u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod.

Isto je potvrdilo i stručno povjerenstvo državne smotre Lidrano, gdje je „Otrovno pero” predstavljeno prošlog mjeseca.

Projektni tim okupljen oko projekta Pokreni promjenu planira i druge aktivnosti koje će nastaviti u smjeru koji je pokazalo „Otrovno pero”: osnivanje debatnog kluba, pedagoške radionice volonterskog kluba „Carpe diem”, druženje i razmjena iskustva s učenicima druge škole gdje je različitost naglašenija…

Mi se radujemo novim aktivnostima iz Gimnazije koje ćemo rado podijeliti s vama. Do tada se nadamo da će primjerak „Otrovnog pera” naći put do vas da vas i osobno potakne na razmišljanje o različitosti ili da vam da neku novu ideju kako govoriti o njoj.

+++

Učitelji i stručni suradnici iz 15 osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske, sudionici projekta Pokreni promjenu, već 5 mjeseci ostvaruju aktivnosti s ciljem promicanja zajedništva i prihvaćanja različitosti. Podsjetimo, projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt čiji je cilj prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četirima europskim zemljama (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija). Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.