Predstavljena publikacija o izazovima poučavanja o Europskoj uniji u hrvatskim školama

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mario Bajkuša i Maja Šarić su 14. prosinca održali predstavljanje nalaza istraživanja o poučavanju tema o Europskoj uniji u hrvatskim školama.

Publikacija je nastala u sklopu projekta „MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanje“ koji je isto tako predstavljen sudionicima i sudionicama ovog skupa. Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus+ Europske unije, a provode ga organizacije iz Francuske, Njemačke, Španjolske, Portugala i Hrvatske pod vodstvom organizacije Pistes-solidaires iz Francuske.

Projekt se provodi od listopada 2020. do lipnja 2023. godine i ima za cilj istražiti izazove obrazovanja o Europskoj uniji te poboljšati dostupne materijale za učenje i razumijevanje EU-a u srednjoškolskom obrazovanju.

U svrhu postizanja navedenog cilja, provedeno je i ovo istraživanje koje je objavljeno nakon prikupljanja i analize javno dostupnih podataka, razgovora s dionicima u odgojno-obrazovnom sustavu te upitnika i fokus grupa s ravnateljima, stručnim suradnicima, nastavnicima i učenicima.

Nalazi istraživanja govore o stavovima nastavnika i učenika o EU, motivaciji za učenje i poučavanje o EU-u, najuspješnijim metodama rada i temama koje su najatraktivnije. Istraživanje jednako tako adresira izazove, prepreke te potrebe škola za kvalitetnije provođenje ove teme u nastavi.

Ova publikacija sadrži i i niz preporuka kako unaprijediti položaj poučavanja o Europskoj uniji u području kurikuluma, institucionalne podrške školama i nastavnicima, nastavnih materijala i provedbe europske dimenzije obrazovanja.

Snimku ovog predstavljanja možete pronaći na YouTube kanalu Foruma za slobodu odgoja, a publikaciju s istraživanjem možete preuzeti s naše mrežne stranice.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.