Search
Close this search box.

Održano stručno usavršavanje “Strategije uključivanja LGBT+Q+ učenika”

Podijeli

Od 15. do 17. prosinca Forum za slobodu odgoja je u sklopu projekta „WE PROJECT: Promocija ravnopravnosti mladih LGBT+Q+ osoba u radnoj okolini” organizirao stručno usavršavanje na temu „Strategije uključivanja LGBT+Q+ učenika”. Seminar su vodili Mario Bajkuša i Maja Šarić.

Na seminaru je prisustvovalo 20 nastavnika:ca, stručnih suradnica osnovnih i srednjih škola te jedna ravnateljica osnovne škole. Sudionici:e su bili iz gotovo svih većih regija Hrvatske, a stručno usavršavanje se održalo hibridno te je 16 sudionika:ca prisustvovalo uživo, a četvero sudionika:ca se pridružilo putem platforme ZOOM.

Seminar smo organizirali u šest radionica i predavanja u kojima smo raspravljali i istraživali osnovne pojmove poput rodnog identiteta, rodnog izražavanja, seksualne orijentacije itd. Raspravljali smo o tome kako kultura i društvo utječu na rodne uloge i seksualnost te smo to povezali s terenskim izvješćem i drugim nalazima istraživanja iz projekta.

Sudionike smo upoznali s pravnim okvirom za zaštitu ljudskih prava na stvarnim primjerima diskriminacije, uznemiravanja i govora mržnje prema rodnim i seksualnim manjinama. Na ovim smo sesijama koristili nalaze pravne analize WE PROJECT-a, kao i provedenih istraživanja s mladim LGBT+Q+ osobama. Sudionici su također imali priliku upoznati se s povijesti LGBT+Q+ aktivizma u Hrvatskoj.

Nakon ovih uvodnih sesija, seminar je nastavljen radionicom koju je vodila Matea Popov, vanjska stručnjakinja, psihologinja i terapeutkinja iz područja psihološkog savjetovanja, s naglaskom na rad s LGBTIQ osobama. Matea je razgovarala o položaju LGBT+Q+ učenika u školama i važnosti „iskoraka/coming outa“ te problemima s kojima se susreću LGBT+Q+ učenici. Poseban naglasak dala je ulozi nastavnika u podršci učenicima i stvaranju inkluzivnog školskog okruženja.

Kroz daljnje radionice, sudionicima smo ukazali na postojeće alate i smjernice za inkluzivniju školu te dali smjernice za školske politike poticajne u stvaranju uključivijeg školskog okruženja za LGBT+Q+ učenike. Osvrnuli smo se i na zakonski okvir koji je važan za svakodnevni rad odgojno-obrazovnih radnika:ca te istaknuli da kroz infrastrukturu, upravljanje školom, kurikulum, nastavu i suradnju s lokalnom zajednicom i ostalim dionicima možemo stvoriti inkluzivno školsko okruženje za LGBT+Q+ učenike.

U posljednjoj sesiji sudionici su imali zadatak izraditi akcijski plan kako bi njihova škola bila što uključivija. Akcijske planove prezentirali su jedni drugima te su poslužili kao inspiracija za sve sudionike u provedbi budućih aktivnosti.

Seminar smo zaključili pismenom evaluacijom kojom su sudionici seminar ocijenilii s prosječnom ocjenom 5,00. Neki od komentara sudionika na seminar:

  • “Proširivanje znanja o LGBT terminologiji, razmjena iskustava i razmjena iskustava i inovativnih ideja, aktivno i interaktivno sudjelovanje svih sudionika.”
  • “Metode rada u nastavi, znanja o lgbt pokretu, predavači koji su nas upoznali s relevantnim informacijama.”
  • “Moglo je slobodno trajati duže jer su teme jako kompleksne.”
  • “Sve pohvale predavačima – bili ste izrazito stručni, simpatični i dragi što je rezultiralo stvaranjem ugodne atmosfere. Iako sam pratila putem Zoom-a, u niti jednom trenu se nisam osjećala isključeno. Bilo mi je divno i preporuke svakome tko želi proširiti svoje znanje o LGBT zajednice, ali i otvoriti svoj um i razmišljanja.”
  • “Odličan seminar na kojem sam puno naučila i ohrabrila se da preko nastave uključim LGBT teme u rad s učenicima.”
  • “Uvijek bazirati edukacije na praktičnom znanju. Sviđa mi se kombinacija teorijske podloge i primjera iz prakse. najviše smo naučili u razmjeni zajedničkih iskustava, što ste i sami dodavali u vođenju sesija. Bilo je super, dinamično, opušteno, produktivno i zabavno!”

Zahvaljujući suradnji s udrugom “Dugine obitelji” polaznici su dobili primjerke slikovnice “Moja dugina obitelj” s bojankom i “Moja dugina obitelj na izletu”.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.