Search
Close this search box.

Objavljene su preporuke za unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova

Podijeli

Završeno je istraživanje o prednostima, izazovima i problemima u suradnji škola i organizacija civilnog društva. Prikupljali smo iskustva i promišljanja s ciljem boljeg razumijevanja i unapređenja kvalitete suradnje, osmišljavanja i provođenja neformalnih obrazovnih programa u školama.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta SKOCKANO, kojemu je cilj povećati utjecaj OCD-a u području neformalnog obrazovanja kroz uspostavu održivog sustava kvalitete neformalnog obrazovanja, jačanje kapaciteta OCD-a za provedbu neformalnog obrazovanja i primjenu sustava kvalitete, produbljivanje sektorske i međusektorske suradnje te jačanje vidljivosti sektora.

U prosincu je Kuća ljudskih prava anketirala 179 sudionika:ica, održala devet fokus grupa s 30 sudionika:ica zaposlenih u organizacijama civilnog društva te odgojno-obrazovnim ustanovama. Analizom rezultata proizašle su tri skupine preporuka usmjerene na relevantne dionike u odgojno-obrazovnom sustavu.

Nastale su i objavljene:

  1. Preporuke za organizacije civilnog društva u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama;
  2. Preporuke za odgojno-obrazovne ustanove u suradnji s organizacijama civilnog društva;
  3. Preporuke za institucionalno uređenje suradnje formalnog i neformalnog obrazovanja.


Cilj ovih preporuka je popuniti prazninu u komunikaciji između formalnog i neformalnog sustava obrazovanja te ponuditi rješenja koja će poboljšati suradnju te unaprijediti kvalitetu ovih dvaju sektora. Između ostalih, neke od smjernica osvrću se na bolje informiranje, umrežavanje, kontinuiranu suradnju te jasniji sustav rada i podrške između odgojno-obrazovnih ustanova, nadležnih institucija te organizacija civilnog društva.

Preporuke nude smjernice za bolju uspješnost suradnje odgojno-obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva te određeno razumijevanje za međusobne potrebe i probleme, kao i kreativne načine rješavanja tih problema i potreba.

Za detaljniji uvid u sadržaj preporuka, pozivamo vas da ih preuzmete ovdje.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.