Search
Close this search box.

Provedene radionice sa srednjoškolcima o zdravim vezama u okviru projekta “Razmišljaj filmom”

Podijeli

U studenom ove godine proveli smo dvije radionice sa srednjoškolcima o zdravim partnerskim odnosima u sklopu projekta “Razmišljaj filmom”, čiji je nositelj udruga Restart.

Prvu radionicu proveli smo s učenicima:ama drugog razreda srednje 7. studenog 2023. u Gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu, a provela ju je psihologinja Sara Strejček. Drugu radionicu proveli smo s učenicima:ama prvog razreda srednje 29. studenog u Srednjoj školi Petrinja te su ju provele psihologinja Sara Strejček i povjesničarka umjetnosti Leila Younis.

Radionica je koncipirana na temelju kratkog filma “Jel’ kužiš sad?” autorice Lucije Brkić koji je nastao na Blankovoj online video radionici kreativne filmske terapije – Zadnji mjesec u godini. Tema filma je elektroničko i seksualno nasilje.

Sudionicima:ama radionice je prvo pušten film, a zatim je provedena radionica o zdravim vezama – s naglaskom na partnerske odnose. Prvo su putem aktivnosti “Crvene i zelene zastavice” imali priliku razmisliti o izjavama i situacijama koje bi u nekom odnosu mogle biti negativan ili pozitivan znak. Zatim, predstavljeni su im neki od bitnih pojmova koji su važni za stvaranje zdrave veze – granice, sloboda, ljubav ne mora boljeti i neuzvraćena ljubav. Nakon toga, predstavljene su im asocijativne karte. Svatko je trebao odabrati po jednu kartu koja njima predstavlja kako bi trebao izgledati zdrav partnerski odnos i o tome popričati sa svojom grupom. Na kraju aktivnosti je po jedan član grupe ostatku razreda predstavio:la zaključke grupe. Za kraj, učenicima:ama su podijeljeni kontakti institucija kojima se mogu obratiti ukoliko imaju problema u svojim odnosima ili problema sa svojim mentalnim zdravljem.

Učenici:ce su bili vrlo zainteresirani za ovu temu, rado su sudjelovali u aktivnostima i raspravama, imali su priliku razmisliti o svojim odnosima te naučiti nešto novo i korisno.

Zagreb, 7.11.2023.

Petrinja, 29.11.2023.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.