Search
Close this search box.

“Pričajmo… o mentalnom zdravlju mladih” – predstavljamo priručnik u radu s mladima

Podijeli

Preuzmite publikaciju OVDJE.

S krajem kalendarske godine, završava i naš dvogodišnji međunarodni Erasmus+ projekt “Let’s Talk – razvoj rodno osjetljivog programa mentalnog zdravlja mladih” unutar kojeg smo istraživali kako najbolje podržati i zaštititi mentalno zdravlje mladih izvan i unutar sustava odgoja i obrazovanja te kako programe zaštite i prevencije učiniti rodno osjetljivim.

Zadovoljstvo nam je što vam možemo ponuditi i novu publikaciju – priručnik za sve koji rade s mladima u sustavu neformalnog i formalnog obrazovanja, rada u zajednici, civilnog društva i raznih ustanova – učitelje, trenerice, odgojitelje, voditelje, socijalne radnice i sve druge koji su svjesni sve narušenijeg mentalnog zdravlja mladih. Ovim priručnikom želimo ih podržati u razmišljanju i vjerovanju da svaka odrasla osoba može i trebala bi težiti tome da bude dio podržavajućeg okružja koje će raditi na podučavanju o mentalnom zdravlju, podučavanju samih socio-emocionalnih kompetencija kao jednog oblik prevencije problema i poteškoća, ali i znati prepoznati i reagirati u slučaju ako se one pojave.

Ovaj će priručnik najviše pomoći odgojno-obrazovnim radnicama:ima koji nemaju inicijalnu edukaciju iz područja psihologije i zaštite mentalnog zdravlja, prijedlozima aktivnosti i savjetima s obzirom na način rada s mladima koji uključuje metodologiju neformalnog obrazovanja. U svom radu općenito, a posebno u projektu “Let’s Talk” zalagali smo se za jaku vezu između odgojno-obrazovnog rada u formalnom kontekstu (najčešće u školama) i rada s mladima u neformalnom okružju (najčešće u lokalnim udrugama i centrima za mlade, sportskim klubovima, kulturnim centrima, klubovima mladih i/ili raznim drugim udrugama civilnoga društva) jer smatramo da se ove dvije, izvorno različite profesije, isprepliću i nadopunjuju. Ovo ispreplitanje i nadopunjavanje bit će posebno značajno u području podržavanja i zaštite mentalnog zdravlja.

Priručnik “Pričajmo…o mentalnom zdravlju mladih” dostupan je OVDJE. Nadamo se da će vam koristiti, a veselimo se i svakoj povratnoj informaciji iz prakse.

Ostale rezultate projekta možete pogledati i preuzeti ovdje i ovdje.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.