Search
Close this search box.

Prva generacija završila Akademiju za ravnatelje/ice

Podijeli

Nakon pet modula i skoro osam mjeseci druženja i učenja, prva generacija ravnateljica i ravnatelja završila je Akademiju za ravnatelje/ice, novi program Foruma za slobodu odgoja.

Peti modul održan je u Novom Vinodolskom od 24. do 26. kolovoza, a glavna tema modula bio je školski kurikulum s posebnim naglaskom na školsku godinu koja dolazi.

Uvodno je Mario Bajkuša razgovarao s polaznicima/ama o kompetencijama budućnosti koje treba razvijati kod učenika/ica te su polaznici/e usporedili kurikulume svojih škola s okvirom kompetencija za demokraciju i ljudska prava Vijeća Europe. Cilj je bio identificirati kompetencije na kojima bi trebalo intenzivirati rad u sljedećem razdoblju kako bi škole mogle kvalitetno pripremiti učenike za život.

Središnji dio modula vodila je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole u Zagrebu i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koja je polaznike/ice provela kroz cijeli proces razvoja školskog kurikuluma: od razvoja vizije i misije škole, preko identifikacije posebnosti škole, dionika, potreba različitih dionika, pa do samog definiranja školskih programa, projekata i aktivnosti.

Na kraju modula, održana je evaluacija cjelokupnog programa Akademije za ravnatelje/ice gdje su polaznici/e mogli/e iskazati svoje mišljenje o slabim i jakim dijelovima Akademije, načinim da se program unaprijedi i temama koje svakako treba u budućnosti uključiti u Akademiju. Također, polaznice i polaznici su razgovarali i o načinima da se mreža ravnatelja/ica održi i nakon završetka Akademije.

U programu Akademije sudjelovalo je 22 ravnatelja i ravnateljica osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke koji/e su od siječnja do kolovoza sudjelovali u pet modula i jednom webinaru s ciljem unaprjeđenja svojih upravljačkih kompetencija za demokratsko upravljanje školom.

Ovim putem željeli bismo zahvaliti svim polaznicama i polaznicima Akademije za ravnatelje/ice na sudjelovanju u programu, na dijeljenju svog iskustva i konkretnih prijedloga kao i na ukazanom povjerenju u organizaciji Akademije tijekom ovih izazovnih vremena.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.