PRVI DAN ŠKOLE: KAKO GOD SE OSJEĆAŠ JE OK / ПЕРШИЙ ДЕНЬ У ШКОЛІ: УСЕ, ЩО ТИ ВІДЧУВАЄШ – НОРМАЛЬНО – preuzmite nastavnu pripremu za prvi dan škole u radu s ukrajinskim učenicima/ama

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ispred nas se nalazi posljednji vikend prije nove školske godine – školske godine koja će opet biti drugačija u mnogočemu.

Mnoge škole već pohađaju učenici i učenice iz Ukrajine, već ste pronašli razne načine kako da im pomognete, već ste se snašli u mnogim izrazito izazovnim situacijama u kojima ste morali donositi brze odluke  – često sa strepnjom radite li nešto pogrešno. Također, mnogim ste učenicima i učenicama pokazali suosjećanje, razumijevanje te bili osoba koja im je u nepoznatoj sredini, u novoj školi dala toliko potrebnu sigurnost i podršku nakon što su sve što im je dosad bilo poznato i važno morali ostaviti iza sebe.

Mnoge će škole po prvi put otvoriti svoja vrata učenicima iz Ukrajine, i možda se pitate kako ćete uz sve dosadašnje poslove i izazove moći brinuti se o još više učenika koji ne govore hrvatski jezik, a vjerojatno su, uz sve druge izazove, doživjeli i traumu ili gubitke.

Forum za slobodu odgoja u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku trenutno završava dva priručnika (za osnovnu i za srednju školu) „Škole zajedništva / Школи спільнот – priručnik za integraciju učenika i učenica iz Ukrajine škole, kojima ćemo nastojati olakšati vam novonastalu situaciju time što vas korak po korak vodimo kroz zakonske smjernice, savjete i inspiraciju za nastavu (priručnike očekujte u nadolazećim danima).

Iz priručnika izdvajamo nastavne pripreme za prvi dan škole – za osnovnu i srednju školu, kao i popis naziva školskih prostorija na oba jezika, te se nadamo da će vam pomoći u organizaciji vašeg prvog, najvažnijeg susreta s ukrajinskim, ali i svim ostalim učenicima nakon ljetne pauze, jer poruke: Važni ste nam, Razmislite kako ste, U redu je osjećati… poruke su važne za svakog učenika i učenicu, za svaki dan, a posebice na veliki i važan dan kao što je prvi dan škole!

Sretno!

Tim projekta Škole zajedništva”

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.