Završavamo projekt Filmom do senzibilizacije Priručnikom za prilagodbu audiovizualnog sadržaja

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nakon godine dana provedbe, projekt Filmom do senzibilizacije završava objavom Priručnika za prilagodbu audiovizualnog sadržaja kao podrška svim školskim filmskim družinama za narednu prilagodbu filmova osobama sa senzornim oštećenjima. U priručniku možete pronaći zašto uopće prilagođavati filmove, koje su osnovne zablude vezane uz sljepoću i slabovidnost kao i gluhoću i nagluhost te kako pristupiti audiodeskripciji za slijepe i slabovidne osobe te titlovanju za gluhe i nagluhe osobe.

Kroz projekt je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator uz partnerstvo s Forumom za slobodu odgoja u četiri partnerske škole educirala 10 učitelja i stručnih suradnika, 329 učenika i 63 članova filmskih družina.  Uz to na projektu je za osobe sa senzornim oštećenjima prilagođeno 8 filmova školskih filmskih družina te je izdan online Priručnik za prilagodbu audiovizualnog sadržaja.

Projekt je bio započeo trodnevnom edukacijom 10 učitelja i stručnih suradnika na kojoj su obrađene teme identiteta i različitosti, upoznavanje o osnovnim pojmovima o osobama sa senzornim oštećenjima, te je poseban naglasak stavljen na razbijanje predrasuda i zabluda koje se često vežu uz funkcioniranje osoba s invaliditetom. Na edukaciji su sudionici učili i o prilagodbama filmova putem titlova za osobe oštećena sluha i  audiodeskripcija za osobe oštećena vida.

Učitelji su zatim u svojim školama proveli radionice za učenike petih i šestih razreda te je ukupno 329 učenika sudjelovalo na 3 radionice kroz koje su i iskusili kako slijepe i slabovidne i gluhe i nagluhe osobe gledaju filmove.

Učenici su radionice ocijenili visokim ocjenama o čemu svjedoče i njihovi komentari

  • Ovo je odlična i zanimljiva radionica. Preporučila bih ovu radionicu, jako je dobra i puno toga možete naučiti!  🙂
  • Bilo je zanimljivo i sad mislim da su učenici dobili veći dojam o osobama koje ne vide i ne čuju.
  • Mnogo tvrdnji koje sam mislila da znam o slijepim  i gluhim osobama zapravo su netočne.

Slijedio je odlazak projektnog tima u filmske družine u uključene škole gdje su stručnjakinje podučile male filmaše kako prilagoditi filmove. Svaka od družina je prilagodila po svoja dva filma. Proces je uključivao i online konzultacije sa stručnjacima a finalni uradci, prilagođeni filmovi, dostupni su na Alternatorovom Youtube kanalu.

Projekt je trajao 10 mjeseci, financiran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja i u školskoj godini 2021./2022. se provodio u partnerskim školama OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ Tituša Brezovačkog iz Zagreba, OŠ Antun i Stjepan Radić iz Gunje i OŠ Strahoninec iz Strahoninca. Na projektu je partner bila i udruga Forum za slobodu odgoja.

KONTAKT ALTERNATOR: Katarina Ivče Farnell , 099 3295 233 ,  katarina@alternator.hr

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.