Search
Close this search box.

Sastanak partnera projekta “METAR do bolje klime”

Podijeli

U prostorijama Društvenog centra ‘Rojc’ u Puli 17. i 18. lipnja 2021. održan je peti sastanak partnera projekta METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj).

Predstavnici organizacija civilnog društva i znanstveno-istraživačkih organizacija iz Zagreba, Zadra, Pule i Slavonskog Broda okupili su se kako bi predstavili provedene projektne aktivnosti te nastavili s jačanjem tematske mreže za tranziciju u nisko-ugljično društvo adaptirano na klimatske promjene bez energetskog siromaštva.

Dvodnevni sastanak partnera započeo je izlaganjem Veljka Vorkapića (DOOR) o konceptu SECAP-a, akcijskih planova energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama i ključnim strateškim dokumentima za planiranje zelene tranzicije na lokalnoj razini, a koji se provode u sklopu Sporazuma gradonačelnika europskih gradova.

Nakon toga, Bernard Ivčić (Zelena akcija) prezentirao je rezultate istraživanja o primjerima dobre prakse argumentiranog zagovaranja, pri čemu su predstavljeni određeni sinergijski napori međunarodnih organizacija civilnog društva i znanosti u provođenju zelenih politika utemeljenih na rezultatima znanstvenih istraživanja. Sudionici su tako imali priliku saznati više o dinamici te temeljnim obilježjima suradnje između OCD-ova i znanstveno-istraživačkih institucija u raznim sektorima djelovanja, te detaljnije raspraviti o relevantnim izazovima i prilikama koje omogućava takav oblik zagovaračkog djelovanja.

Prvi dan petog sastanka partnera projekta METAR privela je kraju prezentacija prof. dr. sc. Marka Delimara (FER) o ključnim rezultatima znanstvenog istraživanja, objavljenog u časopisu Energies, tj. studije slučaja za Hrvatsku koja se fokusira na problem određivanja optimalne nominalne snage mrežnih fotonaponskih sustava, kako bi se izbjeglo smanjenje neto sadašnje vrijednosti i povećanje razdoblja povrata investicija prosumer-a.

Drugi dan sastanka bio je posvećen planiranju daljnjih aktivnosti projekta, primarno vezano uz formaliziranje suradnje u sklopu tematske mreže, izradi mrežne stranice mreže, izradi smjernica za razvoj javnih politika utemeljenih na provedenim i planiranim znanstvenim istraživanjima te analizi njihova društvenog utjecaja. Prilikom rasprave o smjernicama za razvoj javnih politika, osnovno pitanje je bilo o tome na čemu se usredotočiti pri razvoju smjernica, pri čemu su se istaknule smjernice za poticanje integriranih solarnih sustava. Također, zaključeno je da će adaptacija na klimatske promjene sadržavati tri aspekta: analiza SECAPA-a (AHP pristup), lokalne krafne i financijska analiza provedbe smjernica dok će se u segmentu „socio-ekonomski razvoj“, mreža usredotočiti na obnovljive izvore energije i njihov utjecaj na društvo.

Tijekom drugog dana sastanak Miljenka Kuhar (DOOR) i dr. sc. Mladen Domazet (IPE) gostovali su u programu Radio Rojca, gdje su između ostalog predstavili i projekt METAR do bolje klime.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.