Search
Close this search box.

Škole su mjesta podrške za svu djecu: Sretan vam prvi dan škole 2023./2024.

Podijeli

Drage učiteljice i  učitelji, dragi roditelji:

nova nastavna godina i povratak učenika u školske klupe uvijek bude nadu i vesele svakoga kome je stalo do budućnosti.

Protekle godine bile su iznimno zahtjevne.

Nakon pandemije i potresa, u našu je stvarnost ušao rat u Ukrajini. Sadržaji naših razgovora postale su teme oružja u školama, ekonomske neizvjesnosti, poskupljenja, umjetne inteligencije, ekološke katastrofe i ekstremnih vremenskih uvjeta. Na površinu izlaze i posljedice svih kriznih situacija na mentalno zdravlje te na uvjerenja koja smo imali, ona o kakvoj-takvoj sigurnosti, predvidivosti i poznatosti okruženja.

Nova nastavna godina podsjetnik je stoga odraslima da budu posebno obazrivi prema djeci i mladima jer se njihovo djetinjstvo događa sada. Oni traže i zaslužuju odgovore, uzore i nadu u bolje sutra. Zaslužuju sigurnost, zaštitu i podršku, u svojim obiteljima, u odgojno-obrazovnom sustavu i u čitavom društvu. Povijest će nas ocjenjivati upravo po našem odnosu prema najmlađim i najranjivijim članovima zajednice.

Naše iskustvo rada sa školama i učiteljima govori nam da su upravo škole mjesta gdje djeca i mladi dobivaju potrebnu podršku i priliku da nadoknade nepovoljan utjecaj prilika u kojima odrastaju. Upravo im škola pruža ta iznimno važna iskustva ključna za odrastanje i osobni razvoj.

Stoga je važno da škole dobiju podršku cijele zajednice u svojoj brizi za djecu i mlade. Važno je da mi odrasli stalno budemo budni i pratimo znakove kod djece i mladih kako bismo mogli na vrijeme reagirati i pružiti im pravovremenu stručnu pomoć.

Važno je i to koje poruke mi odrasli šaljemo djeci i mladima o tome što je društveno poželjno i prihvatljivo. To će biti posebno važno u sljedećoj godini kada će se održati niz izbora i kada svatko tko sudjeluje u tim političkim utakmicama treba izbjegavati radikalizaciju te promovirati i podržavati demokraciju i ljudska prava. No gledajte na ovu godinu i kao na priliku za (dodatni) rad na razvijanju političke pismenosti svojih učenika:ca jer će biti dodatno izloženi raznim informacijama, mišljenjima i porukama koje možete iskoristiti za razvijanje njihova kritičkog mišljenja te poticanje aktivnog građanstva.

Svatko od nas može dati veliki doprinos u stvaranju sretnije škole, a posljedično i sretnijeg društva. I to možemo napraviti već danas.

Drage učiteljice i učitelji, dragi roditelji:

želimo vam uspješan pedagoški rad, iskustva zajedništva, dobrobiti i uključenosti, sigurnosti i mira. Želimo vam nova znanja, uvide i spoznaje, a prije svega odličnu suradnju i zabavu. Želimo vam i potrebnu energiju, motivaciju i inspiraciju za svaki novi radni dan. Uz to vam želimo i kreativnost i upornost potrebne za poučavanje, snagu u nošenju s teškoćama, smirenost i mudrost kad je to potrebno.

Drage učenice i učenici:

vama želimo da uživate u djetinjstvu i školovanju, da krenete na novi put otkrivanja svijeta i sebe, da stvorite zanimljiva prijateljstva. Želimo da vam se svaki trud i zalaganje višestruko vrate i da u svim trenucima, posebice onim izazovnim, vjerujete u sebe i gledate na pogreške kao na prilike za rast.

Također vam poručujemo da se na tom svom putu ne libite obratiti za pomoć ako negdje zapne. To je sasvim u redu!

Na kraju, svima nama upućujemo riječi učenika i učenica „OŠ Ivo Lola Ribar“, Labin s prošlogodišnjeg natječaja „Oboji svijet“:

Osvrnite se malo oko sebe, možda već danas nekim svojim malim postupkom možete učiniti nekoga mnogo sretnijim. Ponekad i sitnica može učiniti veliku promjenu u nečijem životu! Uzmi kist i malo boje i oboji ovaj svijet da postane ljepše mjesto za sve nas!

Potaknuti ovim riječima, i mi vama želimo da u izazovnoj školskoj svakodnevici ne prestajete pronalaziti snagu, motivaciju i hrabrost da svoju školu činite sretnijim mjestom, punim brige i podrške, kako za vas tako i za ostale kolege:ice, učenike:ice i roditelje.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.