Search
Close this search box.

Objavljena publikacija “Informativna brošura o institucijama i mogućnostima koje pruža Europska unija”

Podijeli

Preuzimte publikaciju OVDJE.

Krajem 2022. godine započeli smo s provedbom međunarodnog projekta „EUNITE (EU Citizens Unite and Promote the European Project)“ u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije, Grčke, Francuske i Belgije. Svrha projekta je osnažiti građane EU i potaknuti građansko sudjelovanje na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU, uključujući i sljedeće izbore za Europski parlament 2024.

Završetkom prve aktivnosti projekta, objavljena je informativna brošura o institucijama i mogućnostima koje pruža Europska unija.

Brošura je rezultat radionica „EU za SVE!“ provedenih s ciljem unapređenja znanja građana Europske unije različitog podrijetla i dobi o institucijama EU, izborima za EU parlament te različitim mogućnostima koje Europska unija nudi za mobilnost i učenje.

Prvi dio publikacije pruža pregled osnovnih informacija o projektu EUNITE i provedenim edukacijama koje su uključivale upoznavanje s europskim institucijama, poviješću EU-a od osnutka do danas te mogućnostima koje nudi svojim građanima od 18 i više godina. Korišteni pristup može se opisati kao „iskustvo demokracije u malom“ što se odražava u načelima aktivnog sudjelovanja te usmjerenosti na sudionika. Također, poseban naglasak se stavljao na „učenje kroz rad“, tj. da se sudionicima omogući aktivno iskustvo demokratskih procesa iz prve ruke.

Drugi dio publikacije odnosi se na povijesni razvoj i osnovne podatke o Europskoj uniji u sklopu kojeg su prikazane i ključne institucije Europske unije, kao i njihova zaduženja i ovlasti.

Treći dio publikacije opisuje na koji način građani mogu doprinijeti razvoju Europske unije i pružiti svoj doprinos. Posebice se naglašava važnost izbora za  Europski parlament koji se provode svakih pet godina te Europske građanske inicijative. Na kraju se pruža pregled ključnih prilika za mobilnost i učenje kao što su Europske snage solidarnosti i Erasmus+. Da biste saznali više o temi, pročitajte informativnu brošuru OVDJE.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.