Školski volonteri: preko 1.600 učenika, roditelja i članova lokalnih zajednica volontiralo u sedam županija

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kroz razdoblje od godine dana preko 1.600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje.

Zahvaljujući prepoznavanju potreba lokalne zajednice te njihovom aktivnom doprinosu školsko volontiranje je zaživjelo u svome punome sjaju te su učenici – školski volonteri iz 21 osnovne i srednje škole uspješno organizirali i proveli preko 75 volonterskih akcija. Odlazili su u domove za starije i nemoćne, lokalne udruge, organizirali i provodili niz humanitarnih sajmova unutar škola, sakupljali sredstva i donirali potrebitima unutar svojih lokalnih zajednica, uređivali okoliš, sadili agrume te sudjelovali u radnim akcijama u uređivanju školskih vrtova.

Kroz dugoročne volonterske programe pomoći u učenju, učenici volonteri su pomagali svojim vršnjacima u svladavanju školskoga gradiva kroz što su svi uključeni jačali svoje samopouzdanje i kompetencije kako u prijenosu znanja tako i u usvajanju novih znanja. No, učenici su uz to i stvarali nova prijateljstva i aktivno doprinosili stvaranju pozitivnog školskog ozračja.

Neki od komentara učenika, školskih volontera o njihovom volonterskom angažmanu i uključenosti u volonterske programe i akcije:

Za mene je volontiranje srce ispunjeno srećom i njihovom osmijesima. Ono što dobijem volontiranjem puno je vrednije od onoga što dam.

Kada volontiram osjećam se sretno. Volim volontirati. Sretan sam kad vidim da se netko smije zato što sam mu pomogao. Želim da svi volontiraju!

Dok smo volontirali bilo mi je lijepo i ugodno zato što sam znala da ću nekome pomoći i da će nekome biti bolje. Htjela bih pomagati još puno godina.

Osjećaj da mogu nekome pomoći je poseban, a tek ponos koji osjećam zbog toga!

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, jedna od 21 škole uključene u projekt, kao glavni rezultat i uspjeh provođenja školskog volontiranja navodi:

Najponosniji smo što su se određene akcije pretvorile u programe koji žive i dalje u našoj školi, što je veliki broj učenika zainteresiran za uključivanje u volonterske aktivnosti te što se i velik broj nastavnika uključio i kao sudionici aktivnosti, ali i kao inicijatori i nositelji novih aktivnosti. U školi je smanjen broj slučajeva nasilja i disciplinskih problema te uviđamo da su tome pridonijela i mogućnost da učenici sudjeluju u brojnim aktivnostima i programima.

Više o provedenim volonterskim programima i akcijama te rezultatima istraživanja o dobrobiti školskoga volontiranja moći će se pronaći u publikaciji koja je u izradi u sklopu projekta „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“, a koja će biti predstavljena na završnoj konferenciji u svibnju 2019. godine.

Projekt se provodi u partnerstvu s Volonterskim centrom Osijek, Udrugom MoSt iz Splita i II Osnovnom školom Vrbovec, a financijski ga podržava Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.