Školski volonteri u Postirama

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira 2018. godine proslavila je 180 godina svog postojanja. Škola je najpoznatija po svojim raznolikim ekološkim akcijama te ima bogatu suradnju s Turističkom zajednicom Postira. U „Školske volontere“ uključili su se kako bi unaprijedili kvalitetu organiziranja volonterskih akcija, ali i osmislili nove projekte u školi i lokalnoj zajednici.

„Vršnjaci-pomagači“ je dugoročni projekt u kojem su se učenici pomagači povezali s vršnjacima radi podrške u savladavanju školskog gradiva. Time je ostvareno međusobno povezivanje i druženje učenika te poticanje vršnjačkog pomaganja u školskom okruženju.

Provedeno je i 10 volonterskih akcija od kojih izdvajaju Ekološku akciju čišćenja plaža u Postirima kada je više od 140 učenika i učitelja uređivalo i uklanjalo otpad s postirskih plaža. Školski volonteri sudjelovali su i u Humanitarnom turniru u balotama na način da su mještanima prezentirali svoj projekt i aktivnosti te su zajedno s roditeljima na turniru prodavali prethodno pripremljene kolače. Prikupljene donacije predane su lokalnoj Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci”. Učenici su također sudjelovali u berbi agruma u školskom voćnjaku koje su poslije darivali starijim i nemoćnim korisnicima u samostanu Sv. Obitelji Družbe sestara i čerke ljubavi u Postirama. Akcija se odvijala u sklopu veće akcije „Školski vrt i uređenje školskog okoliša“ kojom su razvijali svijest učenika o važnosti očuvanja i brige o školskom okolišu i školskom vrtu. Na kraju su svi učenici od 1. do 8. razreda sudjelovali u kratkoročnim akcijama, ali učenici od 5. do 8. razreda sudjelovali su i u dugoročnom projektu.

Što se tiče kratkoročnih akcija, vrlo nam je drago vidjeti odaziv učenika na iste pa čak i one na kojima smo sudjelovali van ovog projekta, bilo da su ili nisu humanitarnog karaktera. Isto tako smo ponosni odazivom mještana na humanitarne akcije i samim prilozima kojima smo mogli pomoći onima kojima smo ih i namijenili. Osmjeh učenika na kraju svake od akcija govori sve. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Postao sam veći altruist. (B. Š., 7. razred)

Saznao sam koje dobrobiti nosi volonterstvo. (T. V. , 6. razred)

Postala sam bolji čovjek. ( V. M., 6. razred)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branje agruma u školskom voćnjaku i akcija čišćenja plaža


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.