Search
Close this search box.

Objavljene Smjernice za unaprjeđenje suradnje OCD-a i jedinca lokalne i regionalne samouprave s naglaskom na neformalne obrazovne programe

Podijeli

Objavljene su “Smjernice za unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva i jedinca lokalne i regionalne samouprave s naglaskom na neformalne obrazovne programe”.

Važan dio svake lokalne zajednice čine jedinice lokalne i regionalne samouprave s kojima organizacije civilnog društva često surađuju u svim područjima rada, pa tako i u području neformalnog obrazovanja.

Stoga, smo proveli istraživanje te objavili Smjernice koje imaju za cilj doprinijeti produbljivanju sektorske i međusektorske suradnje udruga i JRLS-a u području provođenja neformalnog obrazovanja koje provode udruge te dodatno istražiti glavne jakosti i slabosti suradnje udruga i JRLS-a. Uz to, istraživanjem su se ispitivale potrebe i prioriteti za jačanje suradnje i poboljšanje međusobnog razumijevanja.

Istraživanje je provedeno putem konzultacija s 25 udruga i 10 intervjua s JRLS-ima, u sklopu projekta SKOCKANO, kojemu je cilj povećati utjecaj OCD-a u području neformalnog obrazovanja kroz uspostavu održivog sustava kvalitete neformalnog obrazovanja, jačanje kapaciteta OCD-a za provedbu neformalnog obrazovanja i primjenu sustava kvalitete, produbljivanje sektorske i međusektorske suradnje te jačanje vidljivosti sektora.

Jedni od rezultata istraživanja jakosti, izazova i problema u suradnji JRLS-a i udruga prvenstveno su pokazali da postoji visoka razina međusobnog prepoznavanja rada i prepoznavanja važnosti suradnje između udruga i JRLS-a, no istovremeno je prepoznato i nedovoljno poznavanje rada udruga te njihove uloge u zajednici. Uz to, jedan od ključnih nalaza je taj da su neformalni obrazovni programi koje provode udruge prepoznati kao važni u zajednici. I JRLS-ovi i udruge prepoznaju ih kao nužan alat u razvoju i izgradnji bolje zajednice.

Također, iz provedenih intervjua pokazuje se da JRLS-ikao svoju glavnu ulogu prema udrugama prepoznaju financijsku podršku. Ono što je pak primijećeno kao ključni nedostatak u suradnji udruga i JRLS-a jest nedostatak participacije u planiranju i provođenju politika na lokalnoj razini, kao i u području razvoja udruga i donošenju odluka vezano uz prioritete financiranja rada udruga.

Smjernice govore o participaciji i suradničkom odnosu između JRLS-ova i udruga te je jedna od preporuka za poboljšanje suradnje, transparentno i pravovremeno uključivanje udruga u procese planiranja i donošenja politika u područjima u kojima udruge djeluju.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.