Search
Close this search box.

U Strasbourgu održan trening „EU spremni za čitanje“ – Razumijevanje Europske unije

Podijeli

U okviru READY projekta smo od 11. do 17. prosinca bili smo u Strasbourgu u Francuskoj.

Okupili smo više od 20 mladih ljudi različitih profila kako bi učili o Europi i politikama Europske unije s jedne strane, te kako dizajnirati učinkovitu infografiku s druge strane. U pratnji su bili READY partneri iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke i Italije.

Trening je osmišljen kako bi sudionicima:ama pružio potrebna znanja za postizanje sljedećih koraka u projektu READY. Ipak, mladi su naučili  i otkrili puno više jer je mnogima od njih prvi put u inozemstvu i/ili sudjelovanju na međunarodnom treningu.

Ovaj petodnevni trening bio je podijeljen u dvije glavne aktivnosti:

  1. „EU spremna za čitanje“ – Razumijevanje Europske unije i
  2. radionice infografike – Obuka za dizajniranje učinkovitih vizuala.

Aktivnost „EU spremna za čitanje“ – Razumijevanje Europske unije

Svaki dan bio je usredotočen na različite aspekte politika EU-a, a svaki se bavio participativnim i interaktivnim metodama:

– Razumijevanje Europske unije, njezinih nadležnosti i politika

– Nediskriminacija i državljanstvo u EU-u

– Slobodno kretanje i schengenski prostor

– Zapošljivost i socijalna pitanja, s fokusom na obrazovanje

– Okoliš

– Euro; ekonomska i monetarna unija EU-a


Kako bi se potaknuo osjećaj odgovornosti i uključenosti mladih sudionika na projektu READY, svaka je partnerska organizacija pomagala svojoj grupi u pripremi vlastite uvodne aktivnosti na drugu temu i pratila ih u vođenju te aktivnosti u Strasbourgu. Zatim je trener YES Forum-a, koordinatora projekta dublje istražio svaku temu zahvaljujući vlastitoj stručnosti o Europskoj uniji kao cjelini.


Radionice infografike – Obuka za dizajniranje učinkovitih vizuala

Sudionici su učili o Europskoj uniji, ali i pripremali se osmisliti „mladima dostupnu“ infografiku o ovoj širokoj temi.

Partner Framework, tvrtka koja se bavi kreativnim područjem, vodila je ovaj dio edukacije. Prvo predavanje o infografikama pružilo je sudionicima neke „savjete i trikove” koji su im pomogli u dizajniranju učinkovitih vizualnih prikaza na prilično složene teme EU-a.

Zatim su se sesije koristile „praktičnim” pristupom. Sudionici su trenirali u malim grupama, razmišljajući i crtajući vlastite infografike o određenim ključnim riječima izdvojenim iz aktivnosti povezanih s EU-om. Obučavao ih je Framework koji im je dao neke smjernice tijekom sesija i povratne informacije o njihovim rezultatima. Osim toga, sudionici su prošli vlastitu „provjeru mladih”: jedni drugima su davali povratne informacije kako bi jamčili da će ciljna skupina projekta također razumjeti takve vizuale!


Sljedeći koraci – prema “EU spremni vidjeti”!

Tijekom sljedeće faze projekta, partneri će nastaviti raditi sa svojim mladim sudionicima kroz lokalne aktivnosti. Svaki će se usredotočiti na različite teme povezane s EU-om kako bi se dizajniralo ogromno bogatstvo infografika „dostupnih mladima“ o Europskoj uniji i njezinim politikama.

Uz to, možete očekivati prijevod EU ugovora na „jeziku mladih”, kao i dodatnu obuku 2023. za pomoć mladima u korištenju rezultata projekta!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.