Sretan Svjetski dan učitelja i učiteljica!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Svjetski dan učitelja, koji obilježavamo 5. listopada, svake godine je prilika da se podsjetimo kako je učiteljska profesija jedna od najvažnijih profesija u svakom društvu. To je ona profesija bez koje nema ni ekonomskog ni socijalnog napretka bilo koje zemlje.

Zaključci niza međunarodnih studija koje procjenjuju kvalitetu obrazovnih sustava u zemljama širom svijeta uvijek pokazuju istu stvar – kvalitetan obrazovni sustav je onaj sustav koji brine o svojim učiteljima. Postavljanje naglaska na izvrsnost učitelja važno je zbog jednostavne činjenice kako „kvaliteta obrazovnog sustava ne može nadići kvalitetu njegovih učitelja“ (Barber & Mourshed, 2007). Da je uloga učitelja u učenju učenika ključna govore i podatci opsežnog istraživanja koje je proveo Hattie (2008) gdje je utvrdio kako upravo učitelj ima najveći utjecaj na školska postignuća učenika.

Kao i svake godine povodom Svjetskog dana učitelja postavljamo isto pitanje –  je li naš odnos prema ovoj važnoj profesiji uvijek ovakav? Cijeni li se učiteljska profesija u Hrvatskoj dovoljno i promovira li obrazovna politika uistinu  ovakav odnos prema učiteljima, posebno u vremenima kada su oni glavni nosioci svih reformskih procesa, u vremenima kada od njih svi – od politike do roditelja i učenika, očekujemo jako puno, ali smo im zauzvrat spremni ponuditi jako malo ili ništa?

U stvarnosti, u Hrvatskoj su učitelji oni čije se profesionalno dostojanstvo ne cijeni, oni koji još uvijek imaju ispodprosječne plaće, oni čiji se rad propituje. Rezultati međunarodnog istraživanja u sklopu TALIS 2018 za Hrvatsku pokazali su kako više od tri četvrtine učitelja i nastavnika nije zadovoljno plaćom koju dobivaju za svoj posao dok ih je oko polovice nezadovoljno uvjetima svog zaposlenja. Na pitanja vezana uz društveni položaj i utjecaj koji učitelji i nastavnici imaju u društvu te cijenjenost učiteljske profesije među političarima i medijima, 90% i više učitelja i nastavnika smatra kako učitelji ne mogu utjecati na obrazovnu politiku te kako ih niti političari niti mediji ne cijene. Slično misle i učenici – naime, preko 90% učenika srednjih škola smatra kako učitelji i nastavnici nisu dovoljno cijenjeni u društvu.

Stoga, povodom Svjetskog dana učitelja 5. Iistopada pozivamo sve one koji će razvijati obrazovnu politiku ove zemlje da ne zaborave na one koji su u tome najvažniji – na učitelje. Pozivamo ih da se zauzmu za povećanje njihovog društvenog položaja i omoguće im kvalitetno obavljanje njihova posla nudeći im stvarnu, a ne prividnu autonomiju. Također, što je važnije, pozivamo ih da imaju povjerenje da su učitelji koji svakodnevno rade s učenicima u razredima upravo ti koji najbolje znaju kako poboljšati sustav, školu, kurikulume te, u konačnici, kako provesti promjene pri tom imajući uvijek na umu najvažniji interes svakog učitelja i nastavnika, a to je dobrobit djeteta.Svim učiteljima i učiteljicama u Hrvatskoj želimo sretan njihov dan!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.