Search
Close this search box.

Studijski posjeti školama u Rotterdamu

Podijeli

U okviru projekta NAOS, financiranog iz programa Erasmus+, tijekom travnja je održan posljednji studijski posjet školama u nizozemskom gradu Rotterdamu. Tema studijskog posjeta je bila suradnja škole s roditeljima i s lokalnom zajednicom. U studijskom posjetu sudjelovale su partnerske organizacije Public Policy Management Institute iz Vilniusa, glavnog grada Litve te Forum za slobodu odgoja.

Nositelj projekta, organizacija RISBO iz Nizozemske je organizirala posjet u dvije škole. Prva je bila de Hef, srednja strukovna škola koja ima programe za kuhare, kozmetičare, medicinske sestre, električare, obrađivače metala i drvodjelsko usmjerenje, a smještena je u južnom dijelu Rotterdama. Tu školu pohađaju učenici iz tog dijela grada koji je karakterističan po etnički, vjerski i jezično raznolikom stanovništvu, tako da u školi ima više od 40 različitih nacionalnosti.

Drugi posjet je bio u osnovnoj školi Heldring, namijenoj učenicima s posebnim potrebama, koji osim što pohađaju nastavu po drugačijem programu nego u redovnim školama, pripadaju i različitim etničkim, vjerskim, jezičnim i nacionalnim manjinama. Ova je škola karakteristična po tome što prima učenike iz 11 različitih rotterdamskih četvrti, a također je smještena u jednoj od depriviranih četvrti južnog Rotterdama.

U svakoj školi predstavnici Litve, Hrvatske i nizozemske organizacije RISBO su razgovarali s roditeljima, učiteljima, učenicima i ravnateljima o tome kako škola surađuje s roditeljima i lokalnom zajednicom. U ovim razgovorima prikupljene su zanimljive informacije o dobroj praksi suradnje među različitim dionicima koje će biti opisane u izvještaju i predstavljene na završnoj konferenciji u Rotterdamu u lipnju ove godine. Ova će konferencija okupiti brojne stručnjake iz područja obrazovanja u multikulturalnom kontekstu i bit će mjesto razmjene iskustava i stvaranja novih ideja.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.