Search
Close this search box.

Sudjelovali smo na panelu o neformalnom obrazovanju i predstavili „SKOCKANO“

Podijeli

Povodom 30 godina djelovanja, Centar za tehničku kulturu Rijeka je 8. prosinca 2023. godine održao konferenciju „Što smo naučili u 30 godina?“. Tema prve panel rasprave u sklopu konferencije je bila „Neformalno obrazovanje – gdje smo i kamo idemo?“. Uz prof. dr. sc. Bojanu Ćulum Ilić sa Sveučilišta u Rijeci, Dianu Kovačić iz Udruge Žmergo i Valeriju Posavec iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u raspravi je sudjelovao i direktor razvoja i programa Foruma za slobodu odgoja Mario Bajkuša.

Ova panel rasprava je bila jedinstvena prilika da se šire raspravlja o ulozi neformalnog obrazovanja u današnjem svijetu, a posebno u hrvatskom kontekstu. Posebno je bila istaknuta važnost neformalnog obrazovanja za razvoj zajednice i osnaživanje pojedinaca za doprinos razvoju zajednice. Istaknuta je važnost daljnjeg rada na priznavanju kompetencija stečenih neformalnim obrazovanjem.

Uzimajući u obzir temu konferencije, Mario Bajkuša je predstavio i sustav osiguranja kvalitete „SKOCKANO“ kao jedinstveni hrvatski proizvod s ciljem razvoja neformalnog obrazovanja, ali i njegovog prepoznavanja u zajednici. Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj provode široki raspor edukacijskih aktivnosti koje trebaju biti jasnije prepoznaje u zajednici, a u tome bi veliku ulogu trebao imati i sustav „SKOCKANO“ kao unutarsektorski program osnaživanja i potpore.

Na kraju rasprave istaknuta je potreba da se sustavnije pristupi pozicioniranju neformalno obrazovanja u društvu imajući na umu njegovu samostalnost i neformalnost.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.