Tema tjedna: identitet

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

„Ono što znamo je važno, ali ono što jesmo je još važnije“, izjavila je poznata znanstvenica Brené Brown. Kako smo, što nas čini nama i kako nam je u ovom vrlo posebnom trenutku povijesti?

I što je još važnije, kako su djeca i mladi – naša i oni s kojima radimo? Ova nas pitanja intrigiraju ovog tjedna pa ga posvećujemo međupredmetnoj temi Osobni i socijalni razvoj (domene A i B), pobliže temama: Identitet i Rješavanje sukoba.

Naše kolegice Vanja Kožić Komar, Marina Brkić i Ana Munivrana osmislile su za vas nekoliko nastavnih priprema, za jednostavnu primjenu u online okruženju, ali i u nastavi uživo.

Naznačeni su preporučeni uzrasti i ishodi, ali se većina priprema može prilagoditi i za još pokoji uzrast. Nadamo se da će vas primjena veseliti i zabaviti, kao i vaše učenice i učenike, te da ćete nam se povratno javiti s vašim dojmovima i ponekim radovima učenika.

Za kraj, još jedan inspirativan citat dr. Brown: „Prihvatite svoju priču, volite sebe kroz sve ovo – to je najhrabrije što možete učiniti.“

Moja omiljena aktivnosti (razredna nastava)

Razina: razredna nastava.

Ciljevi: Prepoznati i uvažiti individualne sklonosti i vrijednosti. Podijeliti vlastite interese s drugima. Predstaviti aktivnost u kojoj najviše uživaju. Prepoznati emocije potaknute omiljenom aktivnošću.

Ishodi: OSR A.2.1. Razvija sliku o sebi. OSR A.2.2. Upravlja emocijama i ponašanjem. OSR A.2.3. Razvija osobne potencijale. OSR B.2.2. Razvija komunikacijske kompetencije.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Likovna kultura, Engleski jezik, Osobni i socijalni razvoj

Moja omiljena aktivnost (predmetna nastava)

Razina: predmetna nastava.

Ciljevi: Prepoznati i uvažiti individualne sklonosti i vrijednosti. Podijeliti vlastite interese s drugima. Predstaviti aktivnost u kojoj najviše uživaju. Prepoznati emocije potaknute omiljenom aktivnošću.

Ishodi: OSR A.3.1. Razvija sliku o sebi. OSR A.3.2. Upravlja emocijama i ponašanjem. OSR A.3.3. Razvija osobne potencijale. OSR A.3.4. Upravlja svojim obrazovnim i profesionalnim putem. OSR B.3.2. Razvija komunikacijske kompetencije i uvažavajuće odnose s drugima.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Likovna kultura, Engleski jezik, Osobni i socijalni razvoj

Tko si ti?

Razina: srednja škola.

Ciljevi: Prepoznati važnost promišljanja o identitetu. Razmisliti o svom identitetu. Ukazati na povezanost osjećaja identiteta sa samoprihvaćanjem i samopoštovanjem.

Ishodi: OSR A.4.1., A.5.1. Razvija sliku o sebi. OSR A.4.3., A.5.3. Razvija osobne potencijale. OSR C.4.2. Upućuje na međuovisnost članova društva i proces društvene odgovornosti. OSR C.4.4. Opisuje i prihvaća vlastiti kulturni i nacionalni identitet u odnosu na druge kulture.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Psihologija, Sociologija, Etika, Osobni i socijalni razvoj

Tajni dnevnik

Razina: srednja škola.

Ciljevi: Razvijati samosvijest i pisano izražavanje učenica i učenika. Bolje upoznati razred i podijeliti vlastite doživljaje. Pružanje međusobne podrške.

Ishodi: OSR A.3.1. Razvija sliku o sebi. OSR A.3.2. Upravlja emocijama i ponašanjem. OSR A.3.3. Razvija osobne potencijale. OSR B.1.1. Prepoznaje i uvažava potrebe i osjećaje drugih. OSR B.1.2. Razvija komunikacijske kompetencije. OSR B.2.1. Opisuje i uvažava potrebe i osjećaje drugih. OSR B.2.2. Razvija komunikacijske kompetencije. OSR A.4.1. Razvija sliku o sebi. OSR A.4.2. Upravlja emocijama i ponašanjem. OSR A.3.3. Razvija osobne potencijale.

Korelacija: Sat razredne zajednice, Hrvatski jezik, Engleski jezik, Osobni i socijalni razvoj.

Moj kolaž

Razina: srednja škola

Ciljevi: Razmisliti o svom identitetu kroz kreativno izražavanje. Osnažiti sliku o sebi. Prepoznati svoje raznolike identitete i identitete svojih kolega. Prepoznati „stupove identiteta” na vlastitom primjeru.

Ishodi: OSR A.4.1., A.5.1. Razvija sliku o sebi. OSR A.4.3., A.5.3. Razvija osobne potencijale. OSR A.3.4., A.4.4. Upravlja svojim obrazovnim i profesionalnim putem. IKT A.4.1., A.5.1. Učenik kritički odabire odgovarajuću digitalnu tehnologiju.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Likovna kultura, Psihologija, Sociologija, Etika, Osobni i socijalni razvoj, Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije


Dodatne aktivnosti

Podijelite s nama svoje dobre prakse

Ako imate dobar primjer rada s učenicima na temu identiteta u korelaciji s drugim nastavnim predmetima i međupredmetnim temama, javite nam se kako bismo tu dobru praksu podijeliti s kolegicama i kolegama. Javite nam se na pripreme@fso.hr.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.