Tema tjedna: različitost i odnosi

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kako se bližimo (pret)posljednjem tjednu ove u najmanju ruku neobične nastave godine, odlučili smo se pozabaviti osobnim temama, ali i zabaviti: donosimo vam priče, materijale i aktivnosti u području Osobnoga i socijalnog razvoja za sve uzraste, pobliže: teme odnosa, različitosti, komunikacije i vrlina.

Stoga vam nudimo četiri pripreme koje su izradile naše kolegice Marina, Vanja i Ana. Veselit će nas čuti vaše dojmove i primiti neke od kreativnih radova ili citata učenica i učenika. 

Kad si “out”

Razina: predmetna nastava

Ciljevi: Razvijati samosvijest i izražavanje učenica i učenika. Unaprijediti kompetencije samoregulacije emocija i strategije rješavanja problema. Pružanje međusobne podrške i iskazivanje empatije.

Ishodi: OSR A.3.1. i OSR A.4.1. Razvija sliku o sebi; OSR A.3.2. Upravlja emocijama i ponašanjem; OSR A.3.3. Razvija osobne potencijale; OSR B.2.1. Opisuje i uvažava potrebe i osjećaje drugih.; OSR B.2.2. Razvija komunikacijske kompetencije; OSR A.4.2. Upravlja emocijama i ponašanjem; OSR C.4.1. Odupire se negativnim pritiscima u društvu. Primjenjuje strategije samozaštite kojima izbjegava opasnost i negativan društveni utjecaj.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Hrvatski jezik, Engleski jezik, Osobni i socijalni razvoj

Moj prozor

Razina: predmetna razina

Ciljevi: Bolje upoznati sebe i druge. Spoznati vrijednost različitosti među ljudima.

Ishodi: OSR A.4.1. Razvija sliku o sebi; OSR A.4.2. Upravlja emocijama i ponašanjem; OSR A.5.1. Razvija sliku o sebi; OSR A.5.2. Upravlja emocijama i ponašanjem; OSR B.4.1. Uviđa posljedice svojih i tuđih stavova/postupaka/izbora; OSR B.5.1. Uviđa posljedice svojih i tuđih stavova/postupaka/izbora

Korelacije: Sat razredne zajednice, Likovna kultura, Glazbena kultura, Osobni i socijalni razvoj

Moja “Lavlja straža”

Razina: predmetna razina

Ciljevi: Bolje upoznati sebe i druge ljude oko nas. Razumjeti da smo svi različiti i posebni po nečemu.  Spoznati važnost podrške prijatelja i obitelji u otkrivanju sebe.

Ishodi: OSR A.1.1. Razvija sliku o sebi; OSR A.1.2. Upravlja emocijama i ponašanjem; OSR B.1.1. Prepoznaje i uvažava potrebe i osjećaje drugih; OSR C.1.3. Pridonosi skupini; OSR B.3.4. Suradnički uči i radi u timu.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Likovna kultura, Priroda i društvo, Glazbena kultura, Osobni i socijalni razvoj

Svi smo mi Šarenko

Razina: predmetna razina

Ciljevi: Prepoznati različitost među ljudima kao bogatstvo. Ukazati na to da smo svi jednako vrijedni bez obzira na međusobne sličnosti i različitosti. Prepoznati koje emocije kod nas i drugih izaziva neprihvaćanje i ruganje

Ishodi: OSR A.2.1. Razvija sliku o sebi; OSR A.2.3. Razvija svoje potencijale; OSR A.2.2. Upravlja emocijama i ponašanjem; OSR B.2.1. Opisuje i uvažava potrebe i osjećaje drugih; OSR B.2.2. Razvija komunikacijske kompetencije; OSR C.2.2. Prihvaća i obrazlaže važnost društvenih normi i pravila.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Hrvatski jezik, Likovna kultura, Osobni i socijalni razvoj

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.