U suradnji s 10 zagrebačkih škola provodimo program “Zajedno: škole kao partneri u jačanju roditeljskih kompetencija”

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Prošlogodišnji projekt „Zajedno“ kad je po prvi put izvedena edukacija za odgojno-obrazovne radnike u jačanju suradnje s roditeljima potvrdio nam je veliku potrebu škola u ovom području.

Škole s kojima surađujemo navode suradnju s roditeljima kao jednu od najvažnijih i „gorućih“ tema koje nisu pokrivene unutar obrazovnog sustava. Potreba dodatnog rada s roditeljima prepoznata je u školama naročito s obzirom na to da su posljedice potresa otvorile niz problema mentalnog zdravlja ne samo djece i mladih već i njihovih roditelja.

Ovim projektom želimo nastaviti davati  dodatnu podršku roditeljima i školama u jačanju njihovih, kako profesionalnih tako i osobnih kompetencija za kvalitetan i zdrav odgoj djece i mladih. U društvu je, naime, evidentan nedostatan sustavan rad s roditeljima u školama i njihovog partnerskog sudjelovanja s obzirom da su upravo škole važna spona između roditelja, djece i sustava socijalne zaštite.

Cilj projekta „Zajedno“ je osnažiti podršku roditeljima, naročito roditeljima djece iz skupina u nepovoljnom položaju kroz partnerstvo između škola i roditelja učenica i učenika iz barem 10 zagrebačkih škola te kroz jačanje njihovih kompetencija.

Aktivnosti koje ćemo provoditi u školskoj godini 2023./2024. obuhvaćaju:

  1. SEMINARE: Održat će se dvije seminarske grupe u Zagrebu, za ukupno 40 učiteljica i učitelja, stručnih suradnica i suradnika, ravnatelja i ravnateljica.
  2. RODITELJSKE SASTANKE: Tematske roditeljske sastanke koje vode školski timovi uz podršku i mentorstvo stručnjakinja FSO-a.
  3. UMREŽAVANJE ŠKOLA: Razmjena iskustava i dobrih praksi, uključujući podršku i savjetovanje u provođenju radionica i u stvaranju partnerskog odnosa s roditeljima.

Citati sudionica programa „Zajedno“

Prijelaz iz tradicionalnog u suvremen pristup suradnje roditelja i škole je tako istinit, ali ga nismo još dovoljno osvijestili.

Tijekom projekta ojačali smo svoje kompetencije u radu s roditeljima, osvijestili važnost savjetodavnih vještina, dobili smo konkretne ideje i materijale.

Pohvaljujem stručnost predavačica i odabir psihologinje koja dolazi baš iz sustava od koje se može puno naučiti. Sve pohvale samo imam i samo nastavite tako!

Projekt je dobio  financijsku podršku Grada Zagreba, Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Provodi se u partnerstvu s dvije škole iz Zagreba: Osnovnom  školom Miroslava Krleže i Osnovnom školom Dragutina Kušlana, a u projekt će se uključiti još barem 8 škola.

Više o projektu možete pronaći ovdje.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.