Projekti

Zajedno: škole kao partneri u jačanju roditeljskih kompetencija

Obitelji se danas suočavaju  s nizom društvenih promjena i kriza, a od 2020. g. nose se i s još uvijek aktualnim posljedicama pandemije, sve češćih prirodnih nepogoda, ratova u širem okruženju; sve to uz već prethodno prisutne rizike poput društvenih nejednakosti, nasilja, nekontroliranog utjecaja tehnologije i društvenih mreža. Sve ovo produbljuje već postojeće izazove za mentalno zdravlje djece i mladih, a naročito raste pritisak na obitelji i kompetencije roditelja.

Cilj projekta „Zajedno“ je osnažiti podršku roditeljima, naročito roditeljima djece iz skupina u nepovoljnom položaju kroz partnerstvo između škola i roditelja učenica i učenika iz barem 10 zagrebačkih škola te kroz jačanje njihovih kompetencija.

Aktivnosti se provode u školskoj godini 2023./2024. i obuhvaćaju:

  1. SEMINARE: Osnaživanje suradnje škola i roditelja kroz dvije dvodnevne edukacije za barem 40 odgojno-obrazovnih radnica i radnika. Sadržajno obuhvaćaju: načine suradnje i razvoja partnerstva s roditeljima, njihovu ulogu u obrazovnom sustavu, osvještavanje važnosti podrške roditeljima u razvoju roditeljskih kompetencija, ulogu škole kao savjetnika i suputnika djeteta i roditelja; ulogu škole u osnaživanju obitelji te osiguranju konstruktivnog sudjelovanja roditelja u aktivnostima škole.
  2. RODITELJSKE SASTANKE: Osnaživanje roditeljskih kompetencija putem radionica u partnerskim školama na kojima roditelji osvještavaju važnost prepoznavanja dječjih potreba sukladno dobi i važnost komunikacije te suradnje, koje vode školski timovi uz podršku i mentorstvo stručnjakinja FSO-a.
  3. UMREŽAVANJE ŠKOLA: Stvaranje uvjeta za dugoročni razvoj roditeljskih kompetencija u uključenim školama, njihovo umrežavanje, razmjena iskustava i dobrih praksi, uključujući podršku i savjetovanje u provođenju radionica za roditelje i u stvaranju partnerskog odnosa s roditeljima te davanje podrške u jačanju njihovih roditeljskih kompetencija.

 

Projekt je dobio  financijsku podršku Grada Zagreba, Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Provodi se u partnerstvu s dvije škole iz Zagreba:  Osnovnom  školom Miroslava Krleže i Osnovnom školom Dragutina Kušlana, a u projekt će se uključiti još barem 8 škola.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Ana Munivrana, amunivrana@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

1. listopada 2023. – 31. svibnja 2024.

PROVODITELJI:

Nositelj projekta:
Forum za slobodu odgoja

Partneri:
Osnovna škola Dragutina Kušlana, Zagreb

Osnovna škola Miroslava Krleže, Zagreb

Stručni tim:
Jelena Perak

Ana Munivrana

Marija Roth Jelisavčić

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.