Učenici rade “Treću smjenu” u Maloj Subotici

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovna škola Tomaša Goričanca iz Male Subotice sudionica je projekta koja iza sebe ima mnoge aktivnosti provedene s ciljem osvještavanja učenika o važnosti tema kao što su različitost, tolerancija i aktivno građanstvo. Stoga ne iznenađuje da je ova škola uz još deset drugih u Hrvatskoj proglašena “Škola filantrop”. Riječ je o školi u Međimurskoj županiji, u ruralnom području, koju pohađa 515 učenika od čega 205 učenika pripadnika romske nacionalne manjine. Osim različitosti vezanih uz nacionalnost i etičku pripadnost, prisutna je izrazita različitost u socioekonomskom statusu učenika, pa je tema prihvaćanja različitosti tema kojoj uvijek daju mnogo pažnje kroz projekte i aktivnosti.

Kako bi čuli mišljenje samih učenika o temi različitosti u školi, provedena je anketa u kojoj su učenici iznijeli svoje razmišljanje, izdvojili probleme te predlagali rješenja. Ono što je u anketi došlo do izražaja je želja učenika da razlike među njima prestanu biti izvor neslaganja.

Treća smjena

Kao prvi korak u pokretanju novih aktivnosti učenici se uključuju u rad Sobočke organizacije volontera (SOVA) te na taj način projektima nastoje smanjiti podjele i ukazati na važnost međusobnog prihvaćanja i zajedničkog rada. Na sastanku volontera i Učeničkog vijeća predložene su sljedeće aktivnosti: Informatika za umirovljenike, Natjecanje u pletenju, Prva pomoć – predavanje, Izrada uskrsnih ukrasa, Kuhanje – prodaja jela, Promatranje noćnog neba, Društvene igre, fotografske radionice, Predavanje roditelja koji odrađuje treću smjenu…

Sve ove aktivnosti objedinjene su pod imenom projekta “Treća smjena” s ciljem povezivanja lokalne zajednice te obogaćivanje njenog društvenog života kroz zajedničke aktivnosti učenika, zaposlenika škola, volontera, predstavnika udruga i žitelja lokalne zajednice.

Kako bi ovaj projekt dobio i svoj logo, učenici škole bili su pozvani na sudjelovanje u natječaju za izradu logotipa i slogana: Ideju na papir prinesi i pizzu odnesi! Komisija je jednoglasno donijela odluku o pobjednicima – Saneli i Matiji iz sedmih razreda – koji su svoju nagradu, kao pravi pobjednici, velikodušno podijelili s prijateljima iz razreda.

Sljedeći korak je bio proširiti dobar glas o ovom projektu na što kreativniji i uspješniji način. Medijska grupa i volonteri odlučili su se za strategiju gerilskog marketinga: s obzirom da se u to vrijeme novi lokalni trgovački centar oglašavao postavljanjem velike brojke dva u okolici, Treća smjena je ispred škole i zgrade Općine postavila veliku brojku tri. Postigli su što su htjeli – mještani Male Subotice, a i šire pitali su se: Otkud to? Što znači ta brojka?…, počelo se govoriti o Trećoj smjeni.

I sada kada i vi znate što je Treća smjena, pozivamo vas da se 23. ožujka pridružite brojnim aktivnostima u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica i iz prve ruke vidite kako izgleda kada se učenici ujedine u pokretanju promjene, kada različitosti postanu izvor dobrih ideja, a ne neslaganja.

Kako stoji i na samoj pozivnici: Ak si sam i ne znaš kam, dojdi k nam!, a za one koji ne mogu doći, u promotivnom videu škole donosimo djelić atmosfere koja očekuje sudionike Treće smjene: https://www.youtube.com/watch?v=l1JF-Cy3Msk.

+++

Učitelji i stručni suradnici iz 15 osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske, sudionici projekta Pokreni promjenu, već 5 mjeseci ostvaruju aktivnosti s ciljem promicanja zajedništva i prihvaćanja različitosti. Podsjetimo, projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt čiji je cilj prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četirima europskim zemljama (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija). Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.