Učenici rade “Treću smjenu” u Maloj Subotici

Podijeli

Osnovna škola Tomaša Goričanca iz Male Subotice sudionica je projekta koja iza sebe ima mnoge aktivnosti provedene s ciljem osvještavanja učenika o važnosti tema kao što su različitost, tolerancija i aktivno građanstvo. Stoga ne iznenađuje da je ova škola uz još deset drugih u Hrvatskoj proglašena “Škola filantrop”. Riječ je o školi u Međimurskoj županiji, u ruralnom području, koju pohađa 515 učenika od čega 205 učenika pripadnika romske nacionalne manjine. Osim različitosti vezanih uz nacionalnost i etičku pripadnost, prisutna je izrazita različitost u socioekonomskom statusu učenika, pa je tema prihvaćanja različitosti tema kojoj uvijek daju mnogo pažnje kroz projekte i aktivnosti.

Kako bi čuli mišljenje samih učenika o temi različitosti u školi, provedena je anketa u kojoj su učenici iznijeli svoje razmišljanje, izdvojili probleme te predlagali rješenja. Ono što je u anketi došlo do izražaja je želja učenika da razlike među njima prestanu biti izvor neslaganja.

Treća smjena

Kao prvi korak u pokretanju novih aktivnosti učenici se uključuju u rad Sobočke organizacije volontera (SOVA) te na taj način projektima nastoje smanjiti podjele i ukazati na važnost međusobnog prihvaćanja i zajedničkog rada. Na sastanku volontera i Učeničkog vijeća predložene su sljedeće aktivnosti: Informatika za umirovljenike, Natjecanje u pletenju, Prva pomoć – predavanje, Izrada uskrsnih ukrasa, Kuhanje – prodaja jela, Promatranje noćnog neba, Društvene igre, fotografske radionice, Predavanje roditelja koji odrađuje treću smjenu…

Sve ove aktivnosti objedinjene su pod imenom projekta “Treća smjena” s ciljem povezivanja lokalne zajednice te obogaćivanje njenog društvenog života kroz zajedničke aktivnosti učenika, zaposlenika škola, volontera, predstavnika udruga i žitelja lokalne zajednice.

Kako bi ovaj projekt dobio i svoj logo, učenici škole bili su pozvani na sudjelovanje u natječaju za izradu logotipa i slogana: Ideju na papir prinesi i pizzu odnesi! Komisija je jednoglasno donijela odluku o pobjednicima – Saneli i Matiji iz sedmih razreda – koji su svoju nagradu, kao pravi pobjednici, velikodušno podijelili s prijateljima iz razreda.

Sljedeći korak je bio proširiti dobar glas o ovom projektu na što kreativniji i uspješniji način. Medijska grupa i volonteri odlučili su se za strategiju gerilskog marketinga: s obzirom da se u to vrijeme novi lokalni trgovački centar oglašavao postavljanjem velike brojke dva u okolici, Treća smjena je ispred škole i zgrade Općine postavila veliku brojku tri. Postigli su što su htjeli – mještani Male Subotice, a i šire pitali su se: Otkud to? Što znači ta brojka?…, počelo se govoriti o Trećoj smjeni.

I sada kada i vi znate što je Treća smjena, pozivamo vas da se 23. ožujka pridružite brojnim aktivnostima u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica i iz prve ruke vidite kako izgleda kada se učenici ujedine u pokretanju promjene, kada različitosti postanu izvor dobrih ideja, a ne neslaganja.

Kako stoji i na samoj pozivnici: Ak si sam i ne znaš kam, dojdi k nam!, a za one koji ne mogu doći, u promotivnom videu škole donosimo djelić atmosfere koja očekuje sudionike Treće smjene: https://www.youtube.com/watch?v=l1JF-Cy3Msk.

+++

Učitelji i stručni suradnici iz 15 osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske, sudionici projekta Pokreni promjenu, već 5 mjeseci ostvaruju aktivnosti s ciljem promicanja zajedništva i prihvaćanja različitosti. Podsjetimo, projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt čiji je cilj prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četirima europskim zemljama (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija). Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.