Volim pomagati jer se onda i ja bolje osjećam

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovnu školu Milana Langa Bregana polazi 500-tinjak učenika, a osim matične škole u tom malom pograničnom mjestu nedaleko od Samobora djeluju i tri područne škole – u Noršić Selu, Novom Selu i Grdanjcima. Godine 2013. škola je dobila status Međunarodne EKO-škole te su veoma ponosni na svoj lijepo uređeni vrt i okoliš škole.

Učenicima je u projektu „Školski volonteri“ omogućeno da kroz sudjelovanje u kratkoročnim i dugoročnim aktivnostima razvijaju svoje kompetencije, podižu svijest o važnosti vlastitog angažmana i doprinosa unutar škole i same zajednice. Kao i u drugim školama, i ova je škola pokrenula program vršnjačke pomoći u učenju gdje su učenici jedni drugima pomagali u savladavanju gradiva. Tijekom projekta volonteri su također educirani za mlade medijatore te su započeli s pomaganjem u rješavanju sukoba svojih vršnjaka. Ova dva projekta omogućila su razvijanje različitih kompetencija poput prezentacijskih i komunikacijskih vještina učenika, podučavanja drugih, osvještavanja važnosti pomaganja drugima te važnosti mirnog rješavanja sukoba.

Provedeno je i nekoliko volonterskih akcija, a posebno izdvajaju nekoliko posjeta domovima za starije gdje su učenici i učitelji imali priliku nastupati s različitim dramskim igrokazima te koncertima i tako razveseliti svoje starije sugrađane u blagdansko vrijeme. Učenici su također prikupljali higijenske potrepštine, školske materijale i igračke za štićenike Sigurne kuće te su prigodno obilježili i Međunarodni dan ružičastih majica radionicom o prevenciji nasilja te radionicom o prihvaćanju različitosti koju je održala vanjska volonterska. Jedna od akcija u kojoj su tradicionalno sudjelovali i roditelji je uređenje okoliša škole – posađeni su čempresi i cvijeće te je dodatno uređen postojeći školski vrt koji je više puta nagrađivan kao najljepši u Samoboru. U navedenim akcijama sudjelovalo je 200-tinjak učenika, roditelja i učitelja.

Volonteri su bili srdačno dočekani, a ovo iskustvo ih je obogatilo i podarilo im želju da i dalje nastave pomagati drugima svojim talentima. (koordinatorica školskog projektnog tima o posjeti domovima za starije osobe)

Osim stjecanja novih vještina, znanja i razvoja kompetencija, kod učenika se radilo i na razvoju socio-emocionalnih kompetencija, empatije te spoznavanja da se malim djelima mogu postići pozitivni pomaci. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Volim pomagati jer se onda i ja bolje osjećam. (učenica o volontiranju)

Volonteri četvrtih razreda išli su u staračke domove za stare i nemoćne ljude. Među tim volonterima sam i ja. Tamo je bilo jako lijepo. Svi su imali malu tremu kada su trebali nastupati. Neki su zasvirali, neki čitali, a neki glumili. Ja sam tek kad smo odlazili shvatila da se ti domovi za stare i nemoćne zapravo zovu Šimić i Bubica. Uglavnom, bilo je jako lijepo i sigurna sam da se i drugi, a ne samo ja, vesele još jednom takvom druženju. (učenica Ana, 4. c razred)

Učenici se druže sa svojim starijim sugrađanima


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta bila je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja je održana 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.