“Zadrini” volonteri

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovnu školu Blage Zadre u Vukovaru pohađa oko 270 učenika koji imaju jednosmjensku nastavu. Škola organizira raznolike i zanimljive izvannastavne aktivnosti poput dramsko-scenske grupe, origami radionica, plesa, zbora, informatike te drugih. U školskoj godini 2016./2017. osnivaju volonterski klub te se u „Školske volontere“ uključuju kako bi se dodatno educirali o provedbi volonterskih akcija – od ideje do provedbe.

Tijekom trajanja projekta provedena su dva dugoročna volonterska programa i četiri akcije u kojima je sudjelovalo oko dvjestotinjak učenika, dakle većina učenika škole. Roditelji su isto spremno prihvatili ideju volontiranja iako su neki od njih izrazili zabrinutost da bi se rad njihove djece mogao iskorištavati. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i kako su učenici pokazivali pozitivan odnos prema volontiranju, tako su svi roditelji prihvaćali i poticali volonterstvo.

Jedna od akcija na koju su u školi jako ponosni je akcija „Zidove obojimo – školu uljepšajmo“ jer su u njoj sudjelovali svi učenici i učitelji škole te neki roditelji. Volonteri su se iskazali i u akciji „Prijatelju pomozi, kućicu oboji“ u sklopu koje su u Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ obojili vrtnu kućicu za korisnike. Pored ove akcije volonteri su u više navrata posjećivali udrugu „Golubica“ i družili se s korisnicima. Uz spomenuto bojenje kućice, na susretima su organizirane različite zajedničke aktivnosti poput izrađivanja kreativnih predmeta i plesa. Učenici su na početku odlazaka bili nesigurni, ali uz puno razgovora s koordinatorima volontiranja na pripremnim sastancima učenici su sa svakim novim susretom bili sve opušteniji. Događa se da se učenici s korisnicima Udruge susreću i na ulici, neki su zaključili da su i susjedi, što je doprinijelo tome da njihovi susreti u prostoru Udruge budu još veseliji.

Najponosniji smo na to što smo tijekom godine uspjeli, bez većih poteškoća, provesti sve što smo zamislili i što se broj volontera, koji se „kristaliziraoˮ nakon nekoliko tjedana, nije promijenio. Ponosni smo i na veselje koje su djeca osjećala i entuzijazam koji su pokazivala za sudjelovanje u svim akcijama. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Bojenje drvene kućice za korisnike udruge „Golubica“ (izvor: http://uzosio-golubica.com/)


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.