Završene radionice Akademije vršnjačke medijacije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Od ožujka do svibnja provodile su se radionice “Akademija vršnjačke medijacije” u partnerskim školama u sklopu projekta „Sretno dijete: program prevencije nasilja učenjem socio-emocionalnih vještina djece, mladih i učitelja“.

Na radionicama je sudjelovao 121 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola. Kroz izvannastavnu aktivnost “Vršnjački medijatori” učenike se jača i osnažuje za postajanje vršnjačkim medijatorima. Školski koordinatori su upoznali učenike s medijacijom, mirnim rješavanjem sukoba te medijatorima kako bi ih pripremili za sudjelovanje na radionicama “Akademija vršnjačke medijacije” koje su provodile stručnjakinje Foruma za slobodu odgoja.

Radionice su obuhvaćale teme odnosa, komunikacije, koraka u medijaciji tako da su učenici dobili dodatna znanja i vještine o odnosima, komunikaciji, asertivnoj komunikaciji, načinima ponašanja u problematičnim situacijama te učili o samim koracima u medijaciji i vještinama koje svaki medijator treba posjedovati kao što je nepristranost, aktivno slušanje, parafraziranje, reflektiranje i dr. Radionice su služile kao osnovna edukacija za učenike te na temelju nje sami nastavnici će nastaviti raditi s učenicima i pripremati ih da postanu vršnjački medijatori u svojim školama.

Neki od komentara učenika na radionice koje su dali kroz anonimne evaluacije:

  • Bilo mi je super, jako zanimljivo i hvala što ste došli i naučili nas nešto novo.
  • Medijacija je jako zanimljiva aktivnost. Iz medijacije možeš puno naučiti.
  • Ova radionica bila je jako poučna i zanimljiva.
  • Slažem se s medijacijom jer je to puno bolje rješenje.
  • Što mi doživljavamo stvari koje ne znamo riješiti. Medijacija bi trebala biti uvedena u škole.

Kroz evaluacije  i same radionice može se zaključiti da je učenicima ovakav vid edukacije potreban te da su puno naučili, međusobno surađivali ali se i zabavili. U svim grupama  učenici su izrazili želju za novim radionicama i daljnjim obrađivanjem tema.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a škole partneri su: OŠ Josipa Broza Kumrovec, OŠ Rovišće, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Donja Dubrava, OŠ braće Radića Pakrac, Gimnazija Daruvar, Tehnička škola Daruvar i Tehnička škola Virovitica.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.